Horváth Bálint

Alpolgármester

Bemutatkozás

"Két hivatásom van: az építészet és Martonvásár."

Ügyfélfogadás: előre egyeztetett időpontban

 

Alpolgármesteri felelősségi területeim, feladataim: önkormányzati költségvetési tervezés, a projektek, beruházások tervezése-szervezése-irányítása-ellenőrzése, városrendezés, befektetés-ösztönzés, online kommunikáció, az önkormányzati munka összehangolása, stratégiai tervezés, stratégiai anyagok készítése és természetesen minden más, amivel a Képviselő-testület, polgármester úr, vagy Önök megbíznak.

 

Közéleti és városfejlesztési tevékenységem​​​​​​​

2010-ben, 2014-ben és 2019-ben is egy helyi egyesület (a Martonvásári Polgári Összefogás Egyesület és jogelődje), valamint a FIDESZ-Kdnp színeiben lettem az Önök bizalmából helyi képviselő. 2010 és 2014 között kabinetvezetői és megbízott főépítészi feladatokat is elláttam, de a munkám középpontjában már ekkor is a városfejlesztés és a közösségépítés állt. 2014-től vagyok alpolgármester és a megyei közgyűlés tagja.

2013-14-ben a terveim, terveink szerint és lebonyolítói közreműködésem mellett épült fel Martonvásár kulturális központja (Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ), az Óvodamúzeum új épülete (tervezőtárs: Lukács Péter) és jött létre a kisváros főtere (tervezőtárs: Krain-Bondor Adrienn). Ebben az időszakban újult meg a városháza és a járási hivatal, épült fel a Segítő Szolgálat, bővült a Brunszvik Teréz Óvoda, utak és sétányok létesültek.

A Polgármesteri Hivatalon belül az én kezdeményezésemre létrejött a Városmenedzsment szervezet, mely a projektekért, pályázatokért, település-rendezésért, településképi feladatokért, befektetés-ösztönzésért és kezdetben a kommunikációért felelt, ezzel alakult ki a városfejlesztés intézményesített formája Martonvásáron.

2015-16-ban, a korábban Békés Ádámmal közösen megtervezett Sportcsarnok, majd az édesapám nevét viselő Horváth Ottó Sportközpont is megépült. Ezek létrehozásában Tóth Balázs önkormányzati cégvezetővel vállaltunk kulcsszerepet.

2017-2020 között nyílt lehetőség az MTA-val és a helyi kutatóközponttal, mint a kastélypark tulajdonos-kezelőjével való szorosabb önkormányzati együttműködésre. Ez tette lehetővé, hogy létrejöjjön az új látogatóközpont (Agroverzum), megújuljon az előkert (Brunszvik-kert), elkészüljenek a tervei egy új kutatóépületnek (Agrár-innovációs Centrum), megépüljön a Brunszvik-Dreher-sétány és nagyméretű állami ipari terület jöjjön létre Martonvásáron. Ezekben a projektekben a városfejlesztési szakmai támogatásért feleltem, skicceket, koncepciókat, ajánlásokat készítettem, projekteket koordináltam.

Ebben az időszakban az irányításommal a belváros zöld szemléletű komplex megújítása is megtörtént: játszótér, Ifipark, szolgáltatóház létesült, közterületi rekonstrukció (Beethoven út és piactér pavilonnal), légkábel-mentesítés valósult meg, új iskolaszárny és rengeteg út épült.

Dr. Szabó Tibor polgármesterrel és másokkal közösen végzett munkánk eredményeként 2020-ra Martonvásár egy "szürke faluból" 10 év alatt kisvárossá alakult át. 

A martonvásári születésű Tessely Zoltán (FIDESZ-Kdnp) országgyűlési képviselőnk, a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos elkötelezetten támogatta a fent felsorolt megvalósult fejlesztéseket, helyi terveket. Zoltán gyermekkoromban néptáncoktatóm volt, de jó ideje már barátomnak mondhatom.

Elsősorban építésznek, valamint város- és közösség-fejlesztési szakembernek tartom magam, azt szoktam mondani, hogy mindenek előtt “Martonvásár-párti” vagyok, a politikára szövetségesként tekintek.

 

Fiatalkor, család, tanulmányok

Rövid drezdai és budapesti kitérőt leszámítva születésem óta Martonvásáron élek. Édesapám, Horváth Ottó építész, Martonvásár posztumusz díszpolgára, kisvárosunk első szabadon választott polgármestere, akit Önöknek nem kell bemutatnom. Édesanyám Horváthné Dr. Porvay Judit ügyvéd, Martonvásár díszpolgára, anyai nagypapám Porvay László, az MTA Kísérleti Gazdaságának egykori főkönyvelője, Martonvásárért díjas. ​​​​​​​Innen a családi indíttatás.

Általános iskolába Martonvásáron jártam, középiskolai tanulmányaimat a német két tanítási nyelvű Schulek Frigyes Szakgimnáziumban végeztem. Ezt követően a BME Építészmérnöki Karán diplomáztam. Ösztöndíjjal a Technische Universitat Dresden hallgatója is voltam.

Fiatalon meghatározóak voltak számomra a helyi közösségek: rajzcsoportba jártam Sütő Petre Rozália művésznőhöz, kézilabdáztam a helyi egyesületben, cserkészvezető voltam a helyi csapatban, zenéltem a Martonvásári Fúvószenekarban és majd 25 évig néptáncoltam, a Százszorszép Táncegyüttes legsikeresebb másfél évtizedének aktív mozgatója voltam. ​​​​​​​
Innen a helyi közösség és a közösségek szeretete.

 

Építészet​​​​​​​

Glück Endre és Kovács Zoltán barátaimmal, - középiskolai osztálytársakként, az egyetemet együtt végezve, több építészirodában megtapasztalt közös munka után-,  2008-ban alapítottuk meg az A3 Építészirodát. (A3 Építész Kft.) Az építészeti generáltervezéssel foglalkozó vállalkozásunk keretein belül egy jelentősen kibővült szakembergárdával többek között középületeket, egészségügyi és oktatási létesítményeket, sportcsarnokokat, iroda- és lakóházakat, ipari csarnokokat tervezünk.
2020-ban elnyertem a Fejér Megyei Építészkamara Molnár Tibor díját.

Elérhetőségek