arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

ÉVKEZDÉS A MŰVÉSZETI ISKOLÁBAN

Rohan az idő. Talán ez az érzés fogalmazódik mindenkiben, amikor tekintete a naptárra fordul: Hol van már a karácsonyi meghitt együttlét és az új év kezdetét jelentő izgatottság? Az év jelentős része  még hátra van, de mégis azt érezzük, hogy ezer dolog történt az elmúlt bő egy hónapban. Iskolánkban sem volt ez másképp: a különböző vizsgák, események, programok nagyon tevékennyé tették ezt a rövid időszakot.

Bár még a 2023-as évhez köthető események, de fontos és emlékezetes alkalmak voltak a Pápay Ágoston Iskolában és a Harmónia Idősek Otthonában  megtartott adventi hangversenyek, valamint a kiemelt iskolai rendezvényünk a Karácsonyi Hangverseny, mely a BBK-ban került megrendezésre. 

Januárban valamennyi tanszakunkon megtartottuk az első féléves vizsgákat, amelyen az iskola diákjai szépen szerepeltek. Bár a 2023/2024-es tanév téli szünete hosszabb volt, mint az eddig megszokottak, de a növendékek nem feledkeztek el a gyakorlásról. Jó volt megtapasztalni, hogy egy-egy ilyen megmérettetés okozta izgalmakat hogyan tanulják meg leküzdeni a művészpalánták.

Január 27-én különleges Farsangi Táncházat tartottunk, melyre szép számmal érkeztek résztvevők. E nap délelőttjén zajlott az iskola kiemelkedő tehetségű növendékeinek meghallgatása is, ahol ismét bebizonyosodott, hogy a befektetett kemény munkának szép eredményei lehetnek.

Az iskolánkkal együttműködő Százszorszép Táncegyüttes a novemberi Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozója után most egyazon műhely felnőtt együtteseinek bemutatkozóján szerepelt nagy sikerrel. Az előadást batyus táncház követte.

Február 6-án rendhagyó módon két koncerttel került megrendezésre a nagy hagyománynak örvendő Palánta Hangverseny. 

Ugyanezen a napon iskolánk népzenész növendékei a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny ráckeresztúri fordulóján szerepeltek, melyre Enyedi Ágnes, Szabó Annamária, Csőgör Róbert tanárok készítették fel a gyermekeket. Mind énekes, mind hangszeres kategóriában kiemelkedő eredményeket értek el a diákok. Sikereinket gazdagította még a Weiner Leó Szakgimnáziumban rendezett országos rézfúvós minősítőn elért 1-1 arany és ezüst eredmény.

A közeljövőben is számos program várható, mint például a 2024. március 12-én megrendezésre kerülő újabb Palánta Hangverseny, valamint az iskola életében meghatározó szakmai napok. Ez utóbbi eseményre március 25-27. között kerül sor, mely kitűnő alkalmat nyújt arra, hogy a művészeti oktatás iránt érdeklődő gyermekek betekintést nyerjenek az iskola működésébe, életébe. A képzőművészet, táncművészet és zeneművészet területén oktató tanárok délelőttönként egyfajta nyílt napot tartanak az ovisoknak, délután pedig a tanárok számára zajlanak a továbbképzések. 

Március 23-án iskolánk tanárai mintegy 50 fő növendékkel Dunaújvárosba látogatnak, ahol a résztvevők közül 18 diákunk a Fafúvós Találkozón képviselteti magát, valamint a gyerekek, akik egyben iskolánk szimfonikus zenekarának tagjai is, összevont próbát tartanak a dunaújvárosi együttessel.

Bögöthy Ádám

​​​​​​​

​​​​​​​