arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

CSERKÉSZET - AZ ÉLETRE NEVEL

A cserkészet az egyik legismertebb és legnagyobb létszámú ifjúsági mozgalom, amelynek tag jai városunkban is jelen vannak és különböző közösségi tevékenységeikkel színesítik Martonvásár életét. A cserkészek fő eszméje: „amerre jársz, jobb helyként hagyd itt ezt a világot, mint ahogy találtad”.

A cserkészmozgalmat Lord Baden-Powell alapította (a cserkészek Bi-pi-ként becézik) Angliában 1907 nyarán, akkor még csak egy csapat fiúval táborozva, ám azóta a cserkészet már a legtöbb országban milliós létszámmal van jelen, amin belül a Magyar Cserkészszövetség tizennégyezer tagot számlál. Bár a második világháború után a keresztény cserkészet helyét átvette az úttörőmozgalom, a kilencvenes években a mozgalom újraéledt és a csapatatok azóta is töretlenül működnek.

A martonvásári 482. sz. Gróf Teleki Pál cserkészcsapat 2018 óta végzi kitartóan munkáját, aminek eredményeként 2022- ben hivatalosan is bejegyzésre került a Magyar Cserkészszövetségbe. Új csapatként még formálódik, de már körvonalazódnak a hagyományai, szokásai és egyre otthonosabban mozognak városunkban, mint ifjúsági csoport.

A cserkészekről sok mindent hallani. Sütit árulnak, „plecsniket” gyűjtenek, és segítőkészek. Ez így is van. De a cserkészet sokkal több ennél: az életre nevel. A cserkészek éves munkájának alapját az őrsi foglalkozások adják, ahol a gyerekeknél valamivel idősebb fiatalok játékokkal és hasznos tudás elsajátításával készülnek fel az évet megkoronázó cserkésztáborra. Az egy hetes táborozás során sátorban alszanak, saját ebédlőt és mosdóvíztartót kötöznek fából és spárgából, métáznak, és jól érzik magunkat. A tábortüzek körül mindig nagyon meghitt a hangulat: a tűz melege, a szép népdalok éneklése, a tábortűzi játékok és rövid előadások összességében fantasztikus és felejthetetlen élményt nyújtanak.

A cserkészetnek szerves része a hagyományőrzés: rovásírással írnak levelet, népmeséket olvasnak és népdalokra menetelnek, ezzel is közelebb kerülnek önmagukhoz és tudatosul bennük a magyarságuk is.

A cserkészévben az őrsi foglalkozásokon kívül is zajlanak szervezett programok, például túrák a természetben, süti árusítása különböző martonvásári eseményeken, szemétszedés a környéken, vagy éppen nemzeti ünnepeink előtti tisztelgés.

A cserkészet egy rendkívül összetett dolog: a nemzeti, közösségi és keresztény értékeket képviseli, és egyben egy életre szóló közösség is. Aki egyszer cserkészfogadalmat tesz, megfogadja, hogy segíti embertársait, a jóra törekszik, és elköteleződik valami jó mellett.

Érdeklődni Klambauer Mónika csapatparancsnoknál lehet a 30/8467437-es telefonszámon.​​​​​​​

​​​​​​​

Filipp Anett • őrsvezető​​​​​​​