arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

TÖKJÓHÉT!

Az idei évben is színes programokkal vártuk a TökJóHét rendezvényre hozzánk látogatókat. Ez évben a kínálatba beillesztettük a közbeeső világnapok ünneplését is. A vendégek évről évre egyre többen és egyre távolabbról érkeznek Martonvásárra, hogy részt vegyenek a TökJóHét programjain.

Az első napon megrendezett Országos Óriástök Mérő Versenyre egy tv stáb kíséretében érkeztek az ország minden részéről a hatalmas tökök, a mérlegelés igazi show műsorrá vált. Megérkezett Sebestyén István úr, a Magyar Rekordok Regisztrátora, aki nem jött hiába, ugyanis ezen a napon Martonvásáron magyar rekord született: Kókai Tibor Lajkó II. nevű óriástöke 851 kg-mal lett a győztes, egyben a magyar rekorder is. Amíg a tökök a rendezvényudvaron a kiállítási helyükre kerültek, addig a BBK épületében megnyílt a Folyton-folt csoport kiállítása. A csoport tagjai idén újra gyönyörű kézimunkáikkal kápráztatták el a látogatókat. A kiállításon bemutatott, Martonvásár emblematikus épületeit ábrázoló kézimunkájukat a nézők a továbbiakban az Óvodamúzeumban láthatják, ugyanis a hölgyek ezt a különleges darabot a múzeumnak ajándékozták. Közben a tornácon megkezdődött a tökfaragás, és ez sok esetben vidám családi programmá vált. Egyaránt élvezték a kicsik és a nagyok, igazi remekművek születtek. A program végére elfogyott a második kaloda tök is, a készítők boldogan vihették haza a faragványaikat. Nagy örömet jelentett a kicsi gyerekek számára a mobil játszóház is. Mindeközben látogatókkal telt meg a Brunszvik-kert is, ahol ötletes, hangulatos, néhol mókás installációk közt tehettek sétát a nyarat idéző napsütéses időben, a gyerekekre pedig Rejtélyes őszi keresőjáték várt. A délután is tartogatott még programot, a Magyar Népmese Napja alkalmából a Galiba Társulat bemutatta a Ludas Matyi vásári komédiáját, ami nagyszámú nézőközönséget vonzott és korosztálytól függetlenül mindenki számára nagyon szórakoztató volt.

A vasárnapi nap az egészség, az egészséges életmód köré szerveződött. A Marton Klinik jóvoltából egész nap lehetőség nyílt ingyenes vérnyomás és vércukor mérésre. A Szent László Völgye Segítő Szolgálat közreműködésével a délelőtt folyamán a szülőknek lehetősége nyílt gyermekpszichológus és mentálhigiénés szakemberrel konzultálni, délután pedig az idősellátás lehetőségeiről kaphattak tájékoztatást. Eközben, hogy a gyerekek se unatkozzanak, arcfestés és csillámtetoválás közül választhattak. A kemence környékén is teltház volt, itt délelőtt az érdi Mentes Hetes üzlet települt ki „minden mentes”, egészséges ételekkel, délután pedig a BBK dolgozói készítettek kemencében sült tököt és zsíros kenyeret. Mindennek nagy sikere volt, sokan kóstoltak, örültünk annak, hogy minden elfogyott, sőt a tök még kevésnek is bizonyult. Erre a napra két ünnep is esett, az Idősek napja és a Zene világnapja. Az előbbi alkalmából a Szent László Völgye Segítő Szolgálat munkatársai köszöntötték és látták vendégül a város idősebb polgárait a BBK színháztermében. A Zene világnapja alkalmából a Fülesbagoly tehetségkutató 3. helyezettje, Kiad adott akusztikus gitárkoncertet a Rendezvényudvaron, ami igazán kellemes hangulatot teremtett a téren. A Brunszvik-kert ezen a napon is megtelt családokkal, akik az előző naphoz hasonlóan játszottak, sétáltak, fotóztak.

A TökJóHét második hétvégéjének szombati napján egy kis időutazásra invitáltuk a vendégeinket. A rendezvényudvaron egy több, mint 100 éves műemlék körhinta várta a gyerekeket. A vásárosok közt járva és a Brunszvik-kertben sétálva pedig korhű ruhába öltözött verklisekkel találkozhattunk, akik eredeti hangszereikkel szolgáltatták a zenét. Közben, aki bátor volt, lehetősége nyílt arra, hogy karikatúrát készíttessen magáról. A nap csúcspontja a verklisek közös koncertje volt, amikor is tulajdonosuk által bemutatva a 10 különleges hangszer egymás után szólalt meg. Ez volt a második alkalommal megrendezett országos verklis találkozó Martonvásáron, de olyan híre ment, hogy néhányan már külföldről is jelezték részvételi szándékukat a következőre, így esély van arra, hogy jövőre már nemzetközi résztvevők is fellépnek. A TökJóHét zárónapján a hűvösre fordult időjárásban őszi hangulatú hűtőmágnes festésre vártuk a gyerekeket, de előtte még motoros és futóbiciklis felvonuláson vehettek részt. Nagy örömünkre sok kisgyerek érkezett erre a programra. A rendezvényudvaron délután veterán autó és motor bemutatót tartottak az Ercsi Veterán Járművek Kedvelőinek Baráti Társasága tagjai. Olyan különleges autó is érkezett, mint a Bádog Böske néven ismert Ford T-modell, de ezen kívül is akadt látnivaló annak, aki kisétált a BBK-hoz. A hangulatot fokozta Kaszab Tibor gitárjátéka.

Összességében programokban gazdag, nagyon jó hangulatú hetet zártunk, aminek legcukibb pillanata már az első napon megtörtént: egy 4 éves martonvásári kisfiú egy 5 kg-os tökkel nevezett az óriástök mérő versenyre, amivel kiérdemelte a zsűri különdíját, egy igazi győztesnek járó szobrot!

Zárásként még el kell mondanunk, hogy a Rejtélyes őszi keresőjátékunk annyira népszerű volt, hogy itt is rekord született, ugyanis az egy hét alatt 1105 kitöltött játéklap érkezett vissza hozzánk! Boldogok vagyunk, hogy ilyen sokan játszottak velünk! Végül szeretnénk köszönetet mondani Bodnárné Surányi Gabriellának és Keszler Lászlónak az installációkért és a szervezésben történő közreműködésért. Köszönjük a Fitohorm Kft.-nek és az Elitmag Kft.-nek a támogatást. Külön öröm számunkra, hogy Pletser Tamás saját termesztésű óriástökeiből készült installációval gazdagította a rendezvényudvarunkat, ami egyben két héten át hangulatos fotópontként is szolgált.​​​​​​​

Godó Mónika

​​​​​​​​​​​​​​