arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

MARTONVÁSÁRI VÁROSTÖRTÉNETI SÉTA PLETSER TAMÁS VEZETÉSÉVEL

2023. október 8-án került sor az első várostörténeti sétára, amelynek a vezetésére a MartonKult Pletser Tamást kérte fel.

Az ötlet eredetileg a Turizmus Világnapja alkalmából született, melyet szeptember 27-én ünnepelünk, hogy legszűkebb pátriánkat, Martonvásárt jobban megismerjük. A szeptember utolsó előtti szombatjára tervezett sétát a kedvezőtlennek előrejelzett időjárás miatt lemondani kényszerültünk. Azonban nagy örömünkre így is voltak érdeklődők, ahogyan a rákövetkező hétvégéken is, amikor Tamás a kisebb csoportokat is örömmel kalauzolta. Az újabb meghirdetett időpont a TökJóHét második hétvégéjének vasárnapja volt, amikor közel nyolcvanan gyűltünk össze felnőttek-gyerekek, hogy a Brunszvik-park rejtett kincseit megtekintsük és a Tamás által elmondott történeteket, információkat meghallgassuk. Tősgyökeres martonvásáriak is érdeklődve hallgatták az elhangzottakat és keresték fel a fák között a legeldugottabb helyszíneket, mint például a régi vízimalom helyszínét vagy a Brunszvik Teréz-féle obeliszk alapját. Az emeletes alagút előtti csoportkép jól tükrözi az esemény hangulatát is.

A várostörténeti séták második alkalmát november 4-én 15 órai kezdettel tartjuk, szintén Pletser Tamás vezetésével a martonvásári temetőben, amikor a kripták megtekintésére is lehetőség nyílik.

Tamásnak és kedves feleségének, Klárinak ezúton is hálásan köszönjük a martonvásári közösség kultúrájának gazdagításáért tett folyamatos erőfeszítéseit!​​​​​​​

dr. Bocsi Andrea

​​​​​​​​​​​​​​