arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Akik szeretik a táncot

Martonvásáron 2011-ben, majd Székeshérváron 2016- ban nyitotta meg kapuit a Dance Studio Nagy Kuthy magán balettiskola, Kuthy Mercedes és Nagy-Kuthy Zoltán vezetésével. Az iskola az eltelt évek alatt rangos táncművészeti versenyeken sikert sikerre halmoz, munkájukat szakmai és állami kitüntetésekkel ismerik el. 2022-ben fehérvári iskolájukban megnyitotta kapuit a Magyar Táncművészeti Egyetem Vidéki Előkészítő Balett Stúdiója is. Ebben az évben 4 növendékük nyert felvételt az egyetem klasszikus balettszakára. Az iskola igazgatójával Nagy-Kuthy Zoltánnal beszélgettünk.

Miért alapít valaki magán balettiskolát egy kisvárosban?

Feleségemmel évekig itthon, majd 15 éven keresztül előszőr szólistaként, majd az önálló estünkkel jártuk a világot, mint táncművészek.Amikor külföldön voltunk, főleg az Egyesült Államokban nagyszerű lehetőségeket kínáltak fel arra, hogy az aktív pályafutásunk után koreográfusként, betanító balettmesterként helyezkedhessünk el. Mindig arról beszélgettünk, hogy a hosszú évek alatt felhalmozódott széleskörű tudást, ami a táncművészet széles skáláját, sőt még az akrobatikát is felöleli, valahogy át kellene majd adnunk a jövő generációjának. Egyértelmű volt, hogy majd itthon, Magyarországon fogjuk ezt megtenni, nem pedig Miamiban! Viccesen azt szoktam mondani, kalandvágyból hazajöttünk! Sokáig kerestük a lehetőségeket itt helyben és szerencsénkre összefutottunk Kozma Lászlóval, aki a környéken egyedüliként fantáziát látott abban, hogy az akkor éppen üresen álló, volt önkormányzati irodában elindíthassuk az iskolánkat, így elkezdtük a munkát. Ennek 13 éve, Laci azóta is megbízható támogató partnerünk mindenben.

Milyen anyagi forrásokra támaszkodik az iskola?

Az iskola kizárólag a szülők által befizetett tandíjból tartja fenn magát, semmilyen más anyagi támogatásban nem részesülünk, nem lehetünk egyesület, csapat stb., hiszen mi „csak” egy művészeti ágat tanítunk, nem sportot, így sajnos nem vagyunk jogosultak semmilyen támogatásra.Igazi vadkapitalizmus, külföldön ehhez mi már hozzászoktunk, ha jól végezzük a munkánkat és szükség van ránk, akkor az iskola működik, ha nem, akkor mint a vándorcirkusz tovább áll.

Az iskola sikereit látva biztosnak tűnik a jövő!

Sajnos korántsem az! A semmiből megérkezett a pandémia és a vele járó kényszerbezárás másfél évre, ami óriási csapás és anyagi veszteség volt, majd mikor végre lélegzethez jutottunk volna, megérkezett az egekbe szökő infláció, pénzromlás, majd a háború, a nyolcszoros gáz és négyszeres villanyárakkal. Nem csak minket, a magánszférát, hanem a családok anyagi helyzetét is megviseli az elmúlt 3 év kálváriája és ki tudja mi vár még ránk. Természetes, hogy extra kiadásokra jelenleg nem futja a családoknak, mi pedig fizetős magán balettiskola révén az „extra kiadások” kategóriájába tartozunk. Rettenetes volt, amikor síró gyerektől kellett elbúcsúznunk, mert a szülő azt mondta, hogy a gázszámláját kell kifizetnie, nincs már anyagi keret a balettre. Legszívesebben azt mondtuk volna, hogy nem számít, gyertek ingyen, de akkor az összes szülőnek ezt kellett volna mondanunk, ám a mi balett stúdiónk nem egy iskola tornatermét bérli óradíjas rendszerben, nekünk állandó bérleményeink vannak kialakított öltözőkkel, balett-termekkel, így akkor én hogyan fizetem ezeknek a havi bérleti díját és az iskola egekbe szökő rezsijét? A munkánknak sajnos van egy anyagi, üzleti része is, amit ha odaadhatnék másnak és soha többé nem kellene vele foglalkoznom, boldogabb lenne az életem, sajnos azonban ez a magán balettiskola átka. Élet-halál harcot vívunk immár 3 éve. Reméljük megerősödve kerülünk ki ebből a csatából.

Ennek ellenére az idei évben is remek eredményeket értek el a gyerekek és elismerések, állami kitüntetések is jutottak az iskolának!

Növendékeinkkel évek óta kizárólag nívós, szakmai versenyeken veszünk részt. Martonvásár komoly rangot vívott ki az évek alatt ezeken a versenyeken. A nyers adatok az idei évben 8 arany, 4 ezüst, 3 bronz érem, és amit fontosnak tartok megemlíteni, hogy egyedüliként különböző tánckategóriákban indultunk, a klasszikus balettől a kortárs táncig készültek a koreográfiák, és szerepeltek sikerrel a gyerekek. Az évek alatt összegyűjtött kupák, serlegek, díjak már megtöltöttek egy nagyobb szekrényt, ott is tartjuk őket bezárva, nincsenek kiállítva. Bár büszkék vagyunk ezekre az eredményekre és mindig jólesik az elismerés, mi nem díjakért járunk a versenyekre, hanem inkább fellépni, megmutatni magunkat, együtt lenni a többi tánciskola tehetséges növendékeivel, beszélgetni, eszmét cserélni, ha esetleg kapunk még egy kis “ajándékot” is ,annak nagyon örülünk. Természetesen óriási megtiszteltetés az embernek, ha a szakma is felfigyel a munkájára. A Táncpedagógusok Országos Szövetsége a Táncoktatásért díjat, a Magyar Táncművészeti Egyetem a Merényi Díjat, a Berczik Sára alapítvány kuratóriuma a Berczik Sára Díjat adományozta nekünk. 2020-ban feleségemet Áder János majd idén jómagamat Novák Katalin Köztársasági Elnök Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesített. Feleségemmel tisztában vagyunk vele, hogy ez nemcsak egy egyén, hanem a közösségünk, gyerekek, szülők, támogatóink elismerése is egyben. Természetesen jólesik és egyfajta visszaigazolása a munkánknak az, ha ennyi elismerésben részesülünk, de ezt statisztikai adatként kell kezelni, az iskola célja nem a díjak, érmek halmozása, hanem hogy a gyerekek minél többet tudjanak profitálni abból, amit nálunk tanulnak.

Mit tanulnak, milyen oktatásban részesülnek a gyerekek és kik jelentkezhetnek?

Minden tánc- és mozgásforma alapja a klasszikus balett, ami olyan mint egy muzsikusnak a kottaolvasás, lehet valaki nagyszerű zenész, de ha nem ismeri fel a hangjegyeket a kottán, mindig hátrányban lesz. A klasszikus baletten belül a nagyobbak a spicc technikát is elsajátítják. Rendkívül fontosnak tartjuk úgy, mint mi a karrierünk során, más táncstílusokban is otthonérezzék magukat a növendékek, így jazz balett, jazz tánc, modern kortárs tánc, hip-hop, modern balett stílusokban is képezzük őket, készítünk nekik koreográfiákat. Ezenkívűl évek óta heti rendszerességgel folyik Aerial Tissue-Hoop levegő akrobatika oktatás a fehérvári stúdiónkban, amit a martonvásári gyerekek is látogatnak. Idén szeptembertől ezeket az órákat a martonvásári stúdióban is sikerül majd elindítanunk, sőt a felnőtt balettoktatás is ismét elérhető lesz. 

Jelenleg két részre kell osztani a stúdióinkban folyó oktatást. Hozzánk a Dance Studio Nagy-Kuthy-ba bárki jelentkezhet 4 éves kortól, aki szereti a táncot. Nem kizáró ok a testsúly és a testalkat. Nem „versenyistálló”-ként működünk. Bár nagyon komoly szakmai oktatásban részesülnek a gyerekek, de az iskolának nem célja, hogy mindenáron táncművészeket faragjon mindenkiből, a cél hogy megszeressék ezt a csodálatos művészeti ágat, és a nálunk tanultakat az élet bármely területén a javukra tudják fordítani. Ennek ellenére több növendékünk került be az évek alatt a Táncművészeti Egyetemre és más táncművészeti iskolákba, ezért is érkezett a megkeresés a Táncművészeti Egyetem részéről azzal kapcsolatban, hogy a vidéki, Fejér vármegyei tehetségcentrumukat a mi iskolánkban szeretnék megvalósítani. Mindketten a Táncművészeti Egyetemen diplomáztunk, az iskolánk metodikája megegyezik az egyetem irányvonalával, megtisztelő volt a felkérés, így elkezdtük a munkát. Az egyetem mesteroktatói felvételiztetik a gyerekeket, testalkat és alkalmasság alapján veszik fel őket, mi képezzük a gyerekeket az egyetem meghatározott programja alapján, félévi és év végi vizsgákat kell tenniük a növendékeknek. A gyerekeknek 4. osztályos korukban nem kell Budapestre utazniuk felvételizni, a mesterek jönnek le a vidéki tehetségcentrumokba és azok a gyerekek, akik megfelelnek a vizsgán automatikusan bekerülnek az egyetemre. Ezzel óriási lehetőséget tudunk kínálni az iskolánkon belül azon növendékeink számára, akik ezt a csodálatos pályát szeretnék hivatásként választani.

Hol láthatjuk a Dance Studio növendékeit legközelebb?

Sajnos eddig nem sok alkalmunk nyílt arra, hogy megmutathassuk a gyerekek tehetségét itt helyben, ezért is öröm a számunkra hogy a hétvégén a Piac és program keretein belül reggel 10 órakor egy 1 órás műsort adhatunk, majd a rá következő héten a Pesti Magyar Színházban tartjuk év végi záró balettgála előadásunkat. Ezekután reményeink szerint augusztus környékén ismét Martonvásáron lépünk majd fel.

Jól tudjuk, hogy a Dance Studio Nagy-Kuthy nem csak a balett, hanem a labdarúgás területén is sikereket ér el?

Értem a kérdést, igen, bár nem olyan mértékben, mint ahogy szeretném, mert sajnos már a hétvégéink is munkával telnek, de amikor időm engedi a Martonvásári Öregfiúk csapatában játszom, akikkel az évek alatt több dobogós helyet ezüst-bronz érmet nyertünk, ám ebben az évben sikerült megnyernünk a bajnokságot, így nagyon büszke vagyok a srácokra! Fantasztikus közösséget alkotnak, megtiszteltetés a számomra hogy befogadtak, hogy szeretnek, amit onnan tudok, hogy azonal leüvöltik a fejemet a pályán, ha valamit rosszul csinálok! Hajrá Marton!

​​​​​​​