arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

TÖBB ÉVTIZEDE VÁROSUNK SZOLGÁLATÁBAN: ALPOLGÁRMESTERÜNKET, GUCSEK ISTVÁNT KÉRDEZTÜK

Ezúttal szeretett városunk alpolgármesterével, Gucsek Istvánnal beszélgettünk családjáról, szakmai pályafutásáról és a közügyek iránti érdeklődéséről.

Első körben kérlek, mesélj kicsit arról honnan származol, hol nőttél fel? Tősgyökeres martonvásári vagy?

Családunk ősei – apai ágon – a Brunszvikok által újranépesített faluban eresztettek gyökeret és szüleim is itt alapítottak családot az 1960-as évek elején. Ide jártam óvodába és az akkor még olajos padlójú, a sarokban álló kályhával fűthető tantermekkel rendelkező általános iskolába is. A fővárosi iskolai- és első munkahelyi éveket követően itt találtam új foglalkozást, vállalkozásba is itt kezdtem és szüleink segítségével, rengeteg munkával otthont is itt teremtettünk a feleségemmel.

Már jó ideje vagy az önkormányzat kötelékében. Honnan indult a helyi ügyek iránti érdeklődésed?

Az 1980-as évek végén nagy izgalommal figyeltem a remélt rendszerváltozás bontakozó eseményeit. A politikai fordulat a helyi ügyek iránt is fogékonyabbá tett, s még valami: ekkor költöztünk a felépült családi házunkba.

Szándékosan nem otthont mondtam az imént. Ugyanis úgy gondolom, nem elég a házunkat, lakásunkat, kertünket szépen kialakítani, ahhoz, hogy igazán otthonná váljon, ennél több kell. A saját „várunk” akkor lesz igazán az otthonunk, ha az adott települést, a lakókörnyezetünket is annak tudjuk érezni. Mi Martonvásárt az otthonunknak szerettük volna tudni, ezért azonban tenni is kellett valamit.

A településüzemeltetés és energiaszolgáltatás területén felhalmozott szakmai tapasztalataid különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben aranyat érnek. Hogy érzed, helyi szinten a város megfelelő válaszokat tudott adni az energiakrízisre?

A kialakult helyzet a város vezetésétől határozott intézkedéseket, a munkatársaktól pedig hatékony csapatmunkát követelt. Az idei évre szóló energia beszerzéseinket sikeresen optimalizáltuk, így a körülményekhez mérten lényegesen kedvezőbb árakat tudtunk elérni.

A múlt év őszén kiadott szigorú polgármesteri utasítás és az intézményeink összefogásának eredményeként az energiafelhasználás - a közvilágítást nem számítva - már az év elejére több, mint 20 %-kal csökkent. Persze, ebben segítségünkre volt az enyhe tél is.

Gyors döntések születtek a további energiamegtakarítást célzó beruházások megvalósításáról. Hőszivattyús fűtést alakítottunk ki két épületben, napelemes rendszert telepítettünk a meglévők mellett további négy intézményünknél, hamarosan bővítjük az óvoda napelemeit is, a meglévő napelemes áramtermelésre alapozva átálltunk a Martongazda csarnokának és a városháza elektromos alapú fűtésére, valamint korszerűsítettük a közvilágítás jelentős részét. Mindezeknek köszönhetően komoly megtakarításokkal számolhatunk.

Fontos megjegyeznem, hogy a megvalósított beruházások a korábbi évek során felhalmozott pénzügyi tartalékaink nélkül kivitelezhetetlenek lettek volna.

Kérdésedre válaszolva elmondhatom, hogy az önkormányzat a polgárok megértő partnerségével támogatva, a lehetőségeinket maximálisan kihasználva, jól és gyorsan reagált az energiakrízis eddig ismert kihívásaira.

Az előző lapszámban is szó esett a közvilágításról. Mit érdemes tudni a közvilágítás korszerűsítéséről a helyi lakosoknak?

A közvilágítás az egyik kedvenc területem. Talán azért is, mert 2003-ban már sikerült egy közel 500 lámpás korszerűsítést levezényelnem. Azóta, bizony eltelt 20 év és hamarosan ezeket az eszközöket is cserélni szükséges. Ez a beruházási ütem jelenleg előkészítés alatt van. Most azonban, jellemzően a leginkább „energiafaló” több, mint 30 éves lámpaállományt újítottuk meg, jelentős fénypont bővítés mellett.

A beruházás során a fő cél a minél nagyobb energiamegtakarítás volt, párhuzamosan a világítás minőségének javításával. A beruházás teljes összege - közel ötvenmillió forint - a megugrott energiaárakkal számolva, néhány éven belül megtérül.

Az új lámpatestek összességében az elődjeikhez képest 50 %-kal kevesebb energiát fogyasztanak. Ez úgy érhető el, hogy a korszerű LED fényforrással felszerelt lámpák kisebb beépített teljesítménnyel, lényegesen magasabb szintű megvilágítást tudnak biztosítani, mint a „hagyományos” társaik. Az éjszaka enyhe forgalmú időszakában az új lámpák a teljesítményüket automatikusan lecsökkentik a programozás szerint. Természetesen, ez a megvilágítás értékének csökkenésével jár, ami szabad szemmel alig érzékelhető folyamat. Az új lámpák működése és világítási látványa lényegesen eltér a korábbiaktól. Ez tapasztalható a fényük színhőmérsékletében, és más világítási paramétereikben egyaránt, ami eleinte szokatlan lehet.

Bízom benne, hogy az új világítás mind komfortérzetben, mind a közlekedés biztonságában a lakosság megelégedésére talált.

Úgy tudom, hogy a városüzemeltetésen kívül még több területen is segíted a polgármester munkáját. Melyek ezek?

A városüzemeltetés önmagában is nagy területet ölel fel, mely az intézményektől kezdve a közterületeken át, a temetővel és a hulladékgazdálkodással együtt sok részfeladatból áll össze. Ezeken túl, foglalkozom a szociális ügyekkel, az egészségügy egyes területeivel, a katasztrófavédelem és újabban a honvédelem témakörével, de jelen vagyok szinte minden beruházási munkánál, a közterületekkel kapcsolatos engedélyezési ügyeknél és nem utolsó sorban, igyekszem megoldani a problémáikkal hozzám forduló polgárok kéréseit is.

Mihálovics Zoltán