arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

SEGÍTSÉG AZ IDŐSGONDOZÁSBAN

Az idősödés minden embert másképp érint, a folyamata teljesen egyéni. Van olyan öregkorú, aki 80 év felett is képes nagyobb nehézségek nélkül ellátni magát a mindennapokban és van, aki korábban igényli már a családjának támogatását, segítségét.

Mindannyian szembesülünk előbb-utóbb azzal, hogy egy idős szerettünk intenzívebb odafigyelésre, ápolásra, gondozásra szorul. Egy szülő gyermekeként nehéz feladat megélni azt, hogy eljött az idő, amikor több odafigyelést, törődést, adott esetben fizikai segítséget kell nyújtanunk az egyre elesettebb, önmagát ellátni csak nehezen vagy egyáltalán nem képes szülőnk számára. Amikor elindul egy gondozási folyamat, sok esetben, a családban egy személy egyedül, vagy a család többi tagjaival összefogva vállalja fel az idős hozzátartozó fizikai és lelki segítését. Az, hogy a családtag miként éli meg a gondozói szerepet, az nagymértékben függ a tényleges gondozási feladatoktól és a helyzet szubjektív elfogadásától, mely befolyásolja a gondozás minőségét is. Van, aki hosszú éveken át gondozza családtagját, ami sok feladattal jár és nem éli meg tehernek a mindennapokat és van, aki nehezebben éli meg a helyzetet és hamarabb belefárad a gondozási feladatokba. Utóbbi esetben nem kevésbé jó családtag vagy szerető gyermek, aki elfárad, csak nehezebben viseli el a körülményekből eredő változást.

Ezekben az esetekben fontos, hogy megfelelő szakembertől segítséget tudjunk kérni és ismerjük a szociális ellátó rendszernek azt a szolgáltatását, ami a lakóhelyünkön is elérhető. Az, hogy segítséget kérünk, nem azt jelenti, hogy mi magunk kevésbé vagyunk jó gondozói a családtagunknak, hanem azt, hogy a szakszerű szociális gondozási elemek alkalmazásával a gondozás, ápolás teljes körűen biztosítható legyen, hozzájárulva hozzátartozónk életminőségének javulásához.

Intézményünk a Szent László Völgye Segítő Szolgálat a szociális alapszolgáltatás keretei között nyújt segítséget a szociálisan rászorulók és idősek részére, saját otthonukban és lakókörnyezetükben, önálló életvitelük fenntartásában, illetve egészségi-, mentális állapotukból vagy más okból származó problémáik megoldásában. A házi segítségnyújtás keretében személyi gondozást valamint szociális segítést biztosítunk. A feladatok ellátását egy szükségletfelmérés előzi meg, ennek ismeretében végezhetők el az idős ember körüli gondozási, ápolási feladatok, melyek az együttműködés során a hozzátartozókkal is egyeztetésre kerülnek.

A szolgáltatásra az igényt a hét minden napján lehet jelezni, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között, Martonvásáron a Szent László u. 24. szám alatt, illetve az alábbi telefonszámokon: Telefonszám: 06 -22/460-023, 06/30 -486-6498.

Aki úgy gondolja, hogy szívesen igénybe venné a Szent László Völgye Segítő Szolgálat segítségét keressen minket a fenti elérhetőségeken.

Szabóné Pályi Judit

igazgató