arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

JÓBAN ROSSZBAN MARTONVÁSÁRON CIVIL ROVAT XV. - Közlekedés

Közlekedés (parkolás, egyirányú utcák, gyorshajtás, bicikli-roller, gyaloglás)

Ebben a cikkben ismertetjük a városunkban előforduló közlekedési problémákat, melyekre kérjük fokozottan figyeljenek.

Martonvásáron a közlekedési morál jónak mondható, viszont, mint mindenhol, a mi településünkön is előfordulnak olyan esetek, ahol a gépjárművet vezetők kisebb, nagyobb szabálytalanságba ütköznek:

  • Járdán való megállás, parkolás: Ez főleg a Budai úton fordul elő, az Enis Pékségtől a kis benzinkútig tartó szakaszon. (KRESZ 40.§ (8) a) pont)

  • Behajtani tilos, egyirányú út: Ady Endre, Pusztai József utca, Jókai utca, Beethoven Általános Iskola és környéke, Tóth Iván Sportcsarnok, Grimm Lóránt Egészségház. Csak néhány hely, ahol még mindig nagyon sokan nem a közúti jelzőtáblák utasításainak megfelelően közlekednek. Aki ennél a táblánál követ el jogsértést, a gépjármű vezetőjét közigazgatási bírsággal sújtja az eljáró hivatalos személy. (KRESZ 14.§ (1) z) pont)

  • Parkolás: A Beethoven Általános Iskola környékén két, a gyermek ki és beszállására alkalmas hely lett kialakítva. Az egyik a körforgós rész, ahol a gyermek ki és beszállási idejére lehet csak megállni. Viszont az a probléma, hogy a szülők gépjárműveikkel várakoznak gyermekeikre, ami TILOS, mert feltartják azokat a gépjárművel közlekedőket, akik fel szeretnék venni gyermeküket. 

A másik ilyen lehetőség a Szent László úton a buszok részére kialakított parkoló, amely alatt kiegészítő tábla engedi a ki és beszállás idejére való megállást. Sajnos ezt a helyet egy-két autós veszi csak igénybe, pedig ez a megállás biztonságos, mivel a gyermek az iskolától végig járdán juthat el a megállóig. Ehelyett inkább a legtöbb szülő a szabálytalanul parkoló gépjárművekkel teli parkolóban, tolatva, kerülgetve a másik járműveket, veszik fel gyermeküket.

  • Zöldterület: A szabálysértési törvény a parkosított területeket és azok berendezéseit nem rendeltetésszerűen használókkal szemben, tulajdon elleni szabálysértésként veszi. 

Helyileg önkormányzati rendeletben szabályozzuk a fűvel, virággal, és egyéb növényekkel beültetett területek védelmét. A rendelet hatálya kiterjed az olyan területekre is, melyeket korábban valamilyen formában gondoztak, csak időközben a növényeket kitaposták, megrongálták.

Jó példa erre a MÁV területe és annak környékén való parkolás. Ezeket a zöldterületeket az Önkormányzat útján egy Nonprofit szervezet tartja karban, ami a gépjárművek ott parkolásakor elég nehézkes. (17/2016. önk. rendelet 19.§ (1) t) pont)

  • Lakó pihenő övezet: Mindenképpen beszélni kell róla, mert városunkban nagyon sok ilyen táblával ellátott utca van, és nagyon sokan behajtanak, áthaladnak, sajnos sokszor nagy sebességgel ezeken a szakaszokon. Ez a közúti jelző tábla, elsősorban az adott utcában lakókat védi. Ezekbe az utcákba csak az ott lakók, és az azokhoz látogatóba érkezők hajthatnak be. Minden más egyéb gépjárművel való behajtás engedély köteles, ennek hiányában szabálysértést követ el a gépjármű vezetője. Ezen az útszakaszon a gyalogosok az úttesten is közlekedhetnek. A gépjárműveknek 20km/h az előírt sebesség és a parkolás is engedélyhez kötött. (KRESZ 39.§ (1))

  • Megállni, várakozni tilos: Itt szeretném felhívni a gépjárművezetők figyelmét, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Budai úton helyiség táblától helyiség tábláig terjedően TILTJA a gépjárművel való megállást. Erre, jól látható módon, folytonos sárga csíkkal fel is hívja a gépjárművezetők figyelmét, de sok helyen a megállni tilos jelzőtáblák is figyelmeztetik a gépjárművel közlekedőket.

A két tábla értelmezését sajnos sokan összetévesztik. Elsősorban a vasút állomáson fordul elő szabálytalan megállás, illetve várakozás. Nagyon fontos, hogy a közúti jelzőtáblák alatti kiegészítő táblán közölteket is olvassuk el, és annak megfelelően döntsünk a szabályos parkolás lehetőségéről. (KRESZ 15.§ (1) a), valamint KRESZ 15.§ (1) b))

  • Mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkoló: Városunk közigazgatási területén nagyon sok ilyen parkoló lett kiépítve: vasútállomás, Járási Hivatal, Egészségház, BBK, Beethoven Általános Iskola, Brunszvik Teréz Óvoda, Szent László Völgye Segítőszolgálat közelében.

Az ilyen parkolót, csak az arra jogosult személy, vagy az őt szállító gépjárművel vehető igénybe. Az ilyen táblával ellátott parkolót, az arra egyébként nem jogosult gépjárművel, a várakozás idejére sem szabad igénybe venni. Még akkor sem, ha a gépjármű vezetője a gépjárműben tartózkodik. (KRESZ 17.§ (1) e)

  • Gyalogátkelők: A gépjármű vezetők túlnyomó része megadja az elsőbbséget a gyalogosok részére kialakított gyalogátkelőhelyeken. Sajnos azért van egy két kirívó eset is. Nagyon sok helyen vannak jól, előre jelzett gyalogátkelők, csak sajnos sokan nem törődnek vele, és lassítás nélkül vagy kellő körültekintés nélkül hajtanak át az ilyen átkelőkön. Sokszor nem csak gyalogosok, hanem kerékpárosok, rollerosok, gördeszkások átkelésével is számolni kell, akik gyorsabban és váratlanul bukkanhatnak fel.  

A fent megemlített jogszabályokon kívül szeretném felhívni a gépjárművezetők figyelmét egy nagyon fontos jogszabályra és gondolkozzanak el azon, amikor a közúti ellenőrzés során a közterület-felügyelőnek vagy a rendőrnek azt mondják, hogy csak egy percre álltam meg, máshol nem volt hely, de én helyi lakos vagyok stb. mondatok mennyire eltörpülnek a jogszabály tükrében. 

Ez a jogszabály a 63/2012. (IV.2.) Kormányrendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról.

!!Kérjük a gépjárművel közlekedőket, hogy a kihelyezett KRESZ tábláknak megfelelően közlekedjenek, a sebességkorlátozásokat tartsák be maguk és mások védelmében!!

Kérdés esetén Tóth Tibor közterület felügyelőt keressék a 06202302718-as telefonszámon.