arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

TOUR DE HONGRIE

Beszélgetés Eisenkrammer Károly főszervezővel a Tour de France magyarországi kistestvéréről

Mi is az a Tour de Hongrie, mit kell tudni róla?
A Tour de Hongrie egy ötnapos nemzetközi kerékpárverseny. A versenyzők minden nap egy-egy szakaszt tesznek meg, végül pedig a teljes távot leggyorsabban teljesítő versenyző győz. A Magyar Körverseny már csaknem egy évszázados múltra tekint vissza, az elsőt még 1925-ben rendezték. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal volt jelen a Tour de Hongrie a nemzetközi versenynaptárban, 2015 óta azonban minden évben megrendezésre kerül az esemény

​​​​​​​Milyen szerepet tölt be a verseny nemzetközileg?
A Tour de Hongrie-t 2023-tól a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) ProSeries versenyként tartja számon. Ez a második legmagasabb kategória, közvetlenül a legnagyobb versenyek, a Tour de France vagy a Giro d’Italia mögött. A mezőnyünk ennek megfelelően már csak profi kerékpárosokból áll. 2020 óta egyre nagyobb számban érkeznek hazánkba WorldTeamek, vagyis a kerékpársport legjobb csapatai. Tavaly tizenegy ilyen egyesület szerepelt nálunk, olyan versenyzőkkel, akik a Tour de France-ra való felkészülésük jegyében választották a magyar körversenyt. Ilyen volt például a francia körversenyen és nálunk is szakaszt nyerő Fabio Jakobsen és Dylan Groenewegen.

Milyen szerepet tölt be a verseny hazánkban?
A hazai kerékpározásban óriási fejlődés figyelhető meg az elmúlt években. Az igazi robbanást 2022 hozta meg, amikor az eddigi legszínvonalasabb Tour de Hongrie mellett a Giro d’Italia rajtját is Magyarországon rendezték. A sportág szerencsére egyre több embert mozgat meg, ebben pedig az is segít, hogy olyan magyar kerékpárosok tűntek fel az elitben, mint a Giro d’Italia rózsaszín trikóját, vagyis az összetettben élen állónak járó mezt is viselő Valter Attila, vagy a tokiói olimpián hegyi kerékpározásban negyedik helyet szerző Vas Kata Blanka. A Tour de Hongrie-nak különösen fontos szerepe van ebben a rendszerben: versenylehetőséget biztosít a legjobb magyar bringásoknak, és az olyan tehetségeknek, akik még ritkábban versenyezhetnek ennyire erős mezőnyben.

Hogyan és miért esett a választás arra, hogy a verseny negyedik szakasza Martonvásárról rajtoljon?
Ez egy hónapokon át tartó folyamat és egyeztetés eredménye. Egy országúti kerékpárverseny sokkal több sporteseménynél: turisztikai szempontból kiemelkedő értékkel rendelkezik, hiszen a látványos tájakat világszerte milliók csodálhatják meg a képernyők előtt. A település nyitottnak bizonyult egy ilyen lehetőségre, nekünk pedig fontos célunk, hogy évről évre újabb és újabb arcait mutassuk meg hazánknak, és olyan csodálatos helyekre hívjuk fel az emberek figyelmét, mint például a Brunszvik-kastély.

Önnek személy szerint milyen kapcsolata van a biciklizéssel, versenyzéssel?
Mondhatni igazán belsőséges. Magam is profi kerékpáros voltam annak idején: pályán, országúton és hegyi kerékpározásban is versenyeztem. Huszonhétszer nyertem magyar bajnokságot, 1992-ben részt vehettem a barcelonai olimpián is.

Mit jelent önnek a Tour de Hongrie?
A Tour de Hongrie már három évtizede az életem meghatározó része. Kezdetben még csak versenyzőként vettem részt rajta, aztán 2001-től szervezői oldalról is megismerhettem és alakíthattam a verseny életét. Nehéz szavakkal leírni azt, mit is jelent számomra az egész.

Mennyi idő és energia egy ilyen verseny megszervezése és kivitelezése?
Milyen akadályokba, kihívásokba ütköznek a szervezés során? Egy ekkora sportrendezvény lebonyolítása hatalmas logisztikai kihívás. A televíziós közvetítés szervezésétől és gyártásától a csapatok és szervezők elszállásolásán át az útvonal pontos kialakításáig ezernyi részfeladatból áll. Külsős segítőinket is számításba véve egy ilyen rendezvény többszáz ember közös munkájának eredménye. A szervezés gyakorlatilag folyamatos: amint véget ér a 2023-as Tour de Hongrie, nem sok idő jut a pihenésre. Azonnal bele kell vágni a 2024-es versenybe is.

Mit szeret legjobban a körversenyben?
Nagyon nehéz egyetlen dolgot kiemelni. De talán a legfontosabb, ha azt látom, hogy az emberek szívéhez kicsit közelebb tudjuk hozni a kerékpársportot, és a sportot úgy általánosságban.

Várható a jövőben, hogy kisvárosunk ismét helyszínéül szolgáljon egy ilyen színvonalas eseménynek?
Az útvonalak kapcsán szerencsére hatalmas az érdeklődés, lassan a 2024-es versenyprogramunk is körvonalazódik. Ugyanakkor, amíg erre mutatkozik hajlandóság a település részéről, semmiképp nem zárható ki.

Benkő Réka