arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

GYÓGYTESTNEVELÉS

A gyógytestnevelés az a tudományág, amely a testnevelés eszközeinek és módszereinek felhasználásával betegségek megelőzésére és gyógyítására alkalmas” (Dr. Nemessúri Mihály)

Gyakorló pedagógusként tudjuk, és szülőként is tapasztaljuk, hogy a mozgás mennyire jelentős a gyermekek mindennapjaiban. A mozgás, mint alapvető emberi funkció akkor lesz harmonikus, ha egészséges a tartó és mozgató szervrendszer, megvalósul a csontozat, izmok, ízületek és a központi idegrendszer összehangolt működése.
A mai digitális és felgyorsult világunkban egyre több gyermek igényel különböző területeken speciális segítséget. Ezek közül a mozgásfejlesztés, mozgáskoordináció támogatása nem csak pedagógiai szempontból kiemelt jelentőségű, hanem egészségügyi hatása is fontos. Ezt a fejlesztési területet a pedagógiai szakszolgálat által biztosított gyógytestnevelés öleli fel. Az ellátást orvosi, szakorvosi beutalóval rendelkezők vehetik igénybe. A gyógytestnevelés célja a mozgásszervi deformitásokkal és belgyógyászati panaszokkal küzdő, testi képességekben elmaradó, gyógytestnevelésre utalt gyerekek panaszainak csökkentése.
A gyógytestnevelésben résztvevők esetében olyan korrekciós, komplex mozgásanyaggal dolgozunk, melynek elsődleges szerepe a megelőzés, de a célzott terápia mellett kiemelt feladat a mozgásműveltség fejlesztése is.
A foglalkozások kiscsoportos formában zajlanak, hiszen elengedhetetlen a folyamatos kontroll, a tevőleges segítségadás, hogy valóban olyan módon végezzék a gyermekek a gyakorlatokat, amely elősegíti a helyes testtartást. Fontosnak tartjuk a kicsik figyelmének, érdeklődésének folyamatos fenntartását is, ezért a gyakorlatokat törekszünk minél élményszerűbbé tenni számukra. Feladatunk a szakszerű foglalkoztatás mellett, hogy a gyermekek megszeressék a mozgást, belső igényükké váljon, beépüljön a mindennapjaikba.
„Nehezebb regenerálódni, mint kezdettől dolgozni a test egészséges és harmonikus felépítésén.” (Madzsar Alice)

Tóthné Bíró Erika, Mátyási Zsuzsanna • gyógytestnevelők