arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Agroverzum Tudományos Élményközpont és a martonvásári kastélypark

A legszebb, legnagyszerűbb dolgok látványa is megszokottá, magától értetődővé válik egy idő után, pedig a sokat idézett Simone Weil-i gondolat továbbra is igaz: ”Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.”, ami hozzánk tartozik.

A közel 250 éves martonvásári kastélypark is mindennapi csodáink egy értékes helyszíne noha, kezdetben közel sem volt olyan ígéretes, mint amit jelenlegi állapota mutat. Az 1770-es években itt fellelhető, a feljegyzések szerint is kopár, kietlen, elmocsarasodott vidék felvirágoztatásához a hajdani birtokosok óriási kitartására volt szükség. Ahogyan képzelőejerükre is, hogy ide korszerű gazdaságot, megművelt földeket, testnek és léleknek is enyhet adó árnyas parkot álmodhassanak. Hogy életet, és kultúrát teremtsenek. S ha a birtokszerző, idősebb gróf Brunszvik Antal most végigtekintene egykori uradalmán, talán elégedetten sommázná azt a harmóniát, ami a látogatókat fogadja. Közülük sokan éreznek késztetést, hogy rendszeresen, akár messzebbről, más településekről is visszatérjenek ide az évszázados fák alá. Folytonosság. Talán ez a martonvásári kastélypark szépségének titka. Hiába változott az évszázadok során a tulajdonviszony és a tulajdonosok személye - Brunszvikok, Habsburgok, Dréherek, MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete, jelenleg pedig az Agártudományi Kutatóközpont - a park egykor elültetett fáira, bokraira, kies tisztásaira, összességében, a közel 70 hektáros területre mindig gondos figyelmet fordított az éppen aktuális fenntartó. Ennek az állandó jelenlétnek és gondoskodásnak gyümölcsét élvezheti az, aki most ellátogat ide.

Tél végén járunk, és már mindannyian nagyon vágyunk a tavaszi napsütés, a természet megújulása után. A hely kínálta lehetőségeket kihasználva, az Agroverzum Tudományos Élményközpont a tavaszi hónapokban is különböző, természetközeli programokkal várja Önöket. Állandó kiállításainkhoz kapcsolódó kincskereső programmal, biológus vezette tavaszi virágnéző túrával és élménysétákkal igyekszünk kedvet csinálni, és új ismereteket adni az érdeklődőknek. Húsvétkor a parkban tojáskereső játékot, az apróbbaknak az Agroverzum előadótermében interaktív zenés foglalkozásokat, a klasszikus zene iránt érdeklődőknek pedig minden hónapban kamarakoncertet kínálunk. Programjainkról részletes és pontos információt az Agroverzum honlapján találnak: (www.agroverzum.hu) de követhetnek bennünket a Facebook-on is.

Kedves Martonvásáriak! Legyenek büszkék erre a természeti kincsre és a hozzá tartozó, folyton megújuló épített örökségre, amit barátságosan ölel körbe a település. Ha még nem tették, látogassanak el hozzánk ide az Agroverzumba, legyenek akár rendszeres vendégeink, s hívják magukkal barátaikat is. Bár a többségnek talán nem új információ, de érdemes tudni, hogy  lakcímkártyájuk felmutatásával a parklátogatás ingyenes. Jöjjenek sétálni, futni, vagy akár piknikezni, esetleg kávézni egyet ismerőseikkel az Agrobárban vagy egyszerűen csak gyönyörködni, csodálni az emberi munka és a természet összefonódásának e remekét, a martonvásári kastélyparkot. 

Darufalvi Bernadett