arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

VISSZA ÉS ELŐRE IS TEKINTÜNK

Tisztelt Martonvásáriak! Kedves Városlakók!

Engedjék meg, hogy először is boldog és békés esztendőt kívánjunk mindannyiuknak! Nehéz év van mögöttünk és sajnos az idei sem lesz könnyebb esztendő jelenlegi tudásunk szerint. 
A szomszédban zajló háború elhúzódása, az infláció, az energiaár-robbanás megnehezíti az ország, az önkormányzatok, a vállalkozások és minden szervezet, valamint a családok mindennapjait is. A konfliktust vagy erővel lehetett volna lezárni, de erre láthatóan - és szerencsére -  nem volt szándék, vagy béke-tárgyalásokkal. Amíg ez utóbbi nem következik be, addig a kilábalás a válságból nagyon nehezen indulhat el. Így még egyszer békés és a béke irányába mutató évet kívánunk!

Visszatekintés 2022-re

Korábban a januárban megtartott Közmeghallgatáson számoltunk be Önöknek az előző évről, de a tavalyi évhez hasonlóan a "közösségi gyűlést" májusban tartjuk majd meg, mert addigra remélhetőleg az idei költségvetési számaink tekintetében is pontosabb információkat oszthatunk meg Önökkel.
A 2020-21-es Covid éveket követően  a 2022-es év a háború és az energiaválság éveként vonulhat be a történelembe. Ettől függetlenül kisvárosunkban a tavalyi év sem zajlott eseménytelenül, fejlődés nélkül.
Közös költségvetésünket egyensúlyban tudtuk tartani, sőt a megtakarításainkból elindítottunk energetikai beruházásokat, melyek eredményei, a fizikai megvalósítás nagy része idén lesz érzékelhető. ​​​​​​​
Kiemelt eseményként tekintünk vissza a Giro kerékpárversenyre és ahhoz kapcsolódóan Martonvásár és a Szent László huszárok részvételére. Az elindított heti piacok és a Piac + Program minden szombat délelőtt immár közösségi élményt nyújt a város "agoráján".​​​​​​​
Megújult a lakópark és az iskolaudvar játszótere, az Illyés Gyula téri gyalogos híd. Közlekedési tükröt, fekvőrendőrt, sárga villogós gyalogátkelő-táblákat, jelentős számú utcabútort helyeztünk ki, elkészült három központi buszmegálló. A Mezei sétány egy része járdalapos burkolatot kapott, új járda épült a Hunyadi és a Budai úton (Rákóczi-vízfolyás). Megépítettük a Tűzoltóságot és külterületi utakat aszfaltoztunk pályázati forrásból. (Kismartoni bekötőút, Gábormajori bekötőút, Rózsa utca vége). Lebontottuk a Rákóczi utca 18-20. szám alatti veszélyes épületeket és a temető melletti házat, melynek helyén parkolót alakítottunk ki.
​​​​​​​Tavaly országgyűlési választás, népszámlálás zajlott, átalakítottuk az adórendszert, megírtuk a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia és a TOP Plusz Városfejlesztési Program munkaközi verzióját, elindítottuk a Településterv felülvizsgálatát, megújítottuk a város honlapját, Martonvásárra költöztettük a térségfejlesztési egyesület (LEADER) irodáját, összeállítottuk a Martonvásár Városkönyvet, az energiaár-robbanás okán intézkedési terveket fogadtunk el, beruházásokat halasztottunk el, közbeszerzéseket folytattunk le a villamosenergia és gáz biztosítására.
Az ipari park "első fecskéjeként" a Caola elkezdte felépíteni az üzemét és az irodaházát, az InPark Martonvásár Kft. beruházásában zajlik a ráckeresztúri szennyvíztelep bővítése, a Remred űripari cég és további vállalkozások ingatlanokat vásároltak a vasút melletti területeken.
A "TOP Családi Bölcsőde" projektünket visszaadtuk, mert nem tartottuk megvalósíthatónak fedezet hiányában. Pályázatot nyújtottunk be négycsoportos bölcsőde megépítésére, melyet el is nyertünk, a támogatási szerződés év végén hatályba lépett, a projekt 2024 végére fejeződhet be. A TOP forrásból megvalósítani tervezett csapadékvizes és közterület-megújításos projekt közbeszerzése folyamatban van. A mintegy 5 milliárd forint összköltségű ivóvizes beruházásunk szerződése is decemberben hatályba lépett, a tervezés és kivitelezés 36 hónapot fog igénybe venni.

KÉTEZER-HUSZONHÁROM

Tavaly döntöttünk a közvilágítás fejlesztésének I. üteméről, továbbá energetikai beruházásokról a BBK, a Sportközpont, a városüzemeltetési telephely, a Segítő Szolgálat, az Egészségház tekintetében, melyek megvalósítása vagy folyamatban van, vagy tavasszal indul.​​​​​​​
Idén elkészítjük a terveket az óvoda régi szárnyának energetikai megújításához, valamint az orvosi rendelő régi épületrészének felújítására. Elindítjuk a tervezését a “központi kerékpárútnak” (Szent László út - Könyvtár - Városháza - felfestés a Rákóczi és Dreher utcákban, gyalogos-kerékpáros átkelő a sétányra). Ezen projektek finanszírozására TOP Plusz pályázatokat fogunk benyújtani.
A költségvetésünk tervezésének úgy álltunk neki, hogy 200 millió forintos hiányt láttunk ősszel. Mostanra az energiabeszerzéseinknek, a racionális tervezésnek és a várható kormányzati támogatásnak köszönhetően a hiány tervezett mértékét100 millió forint alá tudtuk csökkenteni. Természetesen továbbra sem fogadhatunk el mínuszos költségvetést, ezért ezen a területen akad még feladatunk bőven.
​​​​​​​Reményeink szerint az első negyedévben ténylegesen megindulhat a Bevásárlóudvar kivitelezése, valamint további vállalkozások beruházásai is az év folyamán. 
​​​​​​​Korábbi nyertes pályázatoknak köszönhetően leburkoljuk a Sportsétány további szakaszait, a TOP csapadékvizes - köztér-megújítási pályázat keretében pedig új járda épül a Szent László úton a Posta és a lakópark között, a vízelvezetés, ahogyan a Brunszvik úton, itt is föld alá kerül. A Kinizsi utca új aszfaltburkolatot és vízelvezetést kap.
Tavaly is arra törekedtünk, hogy az “energiajózanság” bevezetésével párhuzamosan ne kelljen bezárnunk közösségi létesítményeket, ne szüntessük meg a város közösségi életét. Ezt tűztük ki célul idén is. 
2023 lesz az utolsó teljes év az önkormányzati ciklusban. Idén is a kiegyensúlyozott gazdálkodásra, a város fejlődését biztosító megkezdett projektekre és előkészítendő pályázatokra, a növekvő adóbevételeket biztosítani képes beruházás-ösztönzésre és a közösségépítésre helyezzük a hangsúlyt.
Hajrá Martonvásár 2023-ban is!

Dr. Szabó Tibor, Horváth Bálint