arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Megkezdődött a közvilágítás korszerűsítése

Az energiaárak drasztikus emelkedése az önkormányzatokat is komoly kihívások elé állította. Vezetőik számára a legnagyobb problémát a megszokott szolgáltatások, az intézmények működésének fenntartása, fenntarthatósága jelenti.
A települések energiaköltségeinek egyik legnagyobb tétele jellemzően a közvilágítás üzemeltetéséből adódik. Igaz ez, városunk esetében is. Olyannyira igaz, hogy jelentős energia-megtakarítást célzó, költségcsökkentő beavatkozások nélkül fenntarthatatlan lenne az utcáink, tereink világítása.
A közvilágítás korszerűsítésének előkészítése mellett, a díszvilágításokat korlátoztuk a hétvégi- és ünnepnapokra, LED fényforrásokra cseréltük az Emlékezés tere, a Szent László sétány és a Deák F. utca kandelábereinek izzóit, csökkentettük a Brunszvik kert világításának üzemidejét és este tíz óra után lekapcsoljuk a Brunszvik-Dreher sétány lámpáinak felét.
​​​​​​​Képviselő-testületünk a november végi ülésén döntött a közvilágítás  korszerűsítésének első üteméről. A meglévő, 844 db elavult lámpatestből a legnagyobb áramfogyasztású (sárgán világító) 348 db lámpatest cseréje valósul meg, további 30 db lámpa elhelyezése mellett.
A beruházás során korszerű, hazai gyártású (Hungarolux Kft.), LED fényforrású lámpatestek kerülnek felszerelésre. A lámpatestek az éjszaka kis forgalmú időszakában (22.00 órától – 04.00 óráig) csökkentett teljesítménnyel működnek.  
A december közepén indult kivitelezés elvégzésére a legkedvezőbb ajánlatot a Martonvásár Városi Közszolgáltató Nonprofit Kft. adta. A beruházás bruttó 49,938 M Ft- os összegét az önkormányzat saját erőből finanszírozza.
A korszerűsítés első üteme, az érintett közvilágítás részre vonatkozóan, 50 % energia-megtakarítást eredményez.

Gucsek István​​​​​​​