arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

MAGYAR KULTÚRA NAPJA - “FÉLBEVÁGOTT PIPAFÜST” - BERECZ ANDRÁS ÉRKEZIK

A Magyar Kultúra Napját minden évben január 22-én ünnepeljük, annak a tiszteletére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz című költeményének írását. A bicentenárium alkalmából egy ismert és népszerű művészt kért fel a MartonKult, hogy velünk ünnepeljen Martonvásáron.

1989 óta ezen a napon a magyarság szerte a világban kiállításokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal, színházi előadásokkal emlékezik meg a magyar kulturális értékekről. Az idei évtől január 22-e, a Magyar Kultúra Napja, a Himnusz befejezésének 200. évfordulója előtt tisztelegve hivatalosan is állami emléknap lett, szorgalmazva, hogy ezen a napon olyan rendezvények kerüljenek megszervezésre, amelyek megjelenítik Magyarország gazdag kulturális életét és előmozdítják nemzeti hagyományaink megőrzését. 

Ebből az alkalomból hívtuk meg Martonvásárra Berecz András Kossuth-díjas előadóművészt, aki felkérésünket elfogadva 2023. január 27-én 18 órai kezdettel a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban „Félbevágott pipafüst” címmel szórakoztatja a nagyérdeműt.

Berecz András ismert népdalénekes, mesemondó, népmesegyűjtő, valamint folklórkutató is, akinek előadásmódját Joó István szavaival tudjuk a leginkább jellemezni:
„Berecz András, na ő tényleg egy nemzeti erőközpont, a mesemondásaiban egyesül költészet, népiség, bölcsesség, derű, gyermeki játékosság. Berecz úgy fölemeli a magyar emberséget, nyelvi leleményt, mint Bartók vagy Kodály a népzenénket, csak éppen roppant szórakoztatóan.”

Az előadó személye garancia arra, hogy egy, az alkalomhoz méltó és egyben nagyon szórakoztató estében lesz részünk. Az előadás témájáról az ajánlóban ez olvasható:

„Ez az az ámuló szájból és a lélek legmélyéről mennyezetre fújt füst, melyen át férfi és nő régtől fogva egymást vizsgálgatja – a Paradicsomtól errefelé. Az énekes mesemondó ezen az estén füstokozó és oszlató is egyben.”

Izgatottan várjuk az előadást és bíiztatjuk Önöket, hogy tartsanak velünk ezen a vidámnak ígérkező eseményen! 

Godó Mónika