arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

KÖZMŰVELŐDÉSI FÓRUMOT TARTOTT A MARTONKULT

2022. december 3-án délután közművelődési fórumra hívta a MartonKult a helyi művelődő közösségek és civil szervezetek vezetőit, az intézmények szakembereit, az együttműködő partnereket és a döntéshozókat, valamint a martonvásári lakosokat a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ színháztermébe. A fórum azzal a céllal  került megszervezésre, hogy az elmúlt év kulturális és közösségi tevékenységeit összegezze, tájékoztatást nyújtson a jövő évi tervekről és a 2023-ban várható változásokról.

 beszámolót tartó dr. Bocsi Andrea elmondta, hogy a korábban megszokott események mellett az elmúlt évben számos újdonsággal is készültek: mesedélutánokkal, közösségi kemence-programokkal, karácsonyfa-díszítéssel, mandala-festéssel, habpartyval, adventi gyertyagyújtási ünnepi alkalmakkal, mesemajálissal és flashmobokkal várták a martonvásáriakat. Kiemelt megmozdulásaik a május 6-án városunkon áthaladó Giro d’Italia kerékpáros versenyhez kapcsolódó események - közöttük a nagy nap és a különösen örömteli augusztusi díjátadó ünnepség - voltak. A már megszokott fesztiválokon túl újdonságnak számított az október második hétvégéjén megrendezett Országos Verklis Találkozó, ahol hazánk minden tájáról érkezett verklisek szórakoztatták a nagyérdeműt. Első alkalommal ünnepelték idén Martonvásáron a Turizmus Világnapját szeptember 27-én. Kiemelten fontosnak tartják a városi oktatási-nevelési intézményekkel való szoros együttműködést, amelynek keretében tavaly a helyi iskolások a Lázár Ervin Program és a Déryné Program kulturális eseményeit, a Petőfi-busz látogatását, és a Versvándor előadását élvezhették. Az óvodákkal is kitűnő közös programokat szerveztek, például a Kisgyermek-nevelési konferenciát vagy a Márton-napi lámpás sokadalmat.

A fórumon elhangzott, hogy a jövőbe tekintve a MartonKult célja továbbra is az, hogy az önkormányzat támogatásával a helyi közösségek szakmai tevékenységének, próbáinak, klubeseményeinek otthont adhasson a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban. Továbbra is helyszínül szeretnének szolgálni az önkéntes tűzoltók és a polgárőrök szakmai programjaihoz. Az őszi hónapokban elkészült a MartonKult 2023. évi rendezvényterve, amelyhez a helyi közösségek igényeit, terveit is felmérték. A már szokásos szombati Piac+Program események, nagyrendezvények, ünnepi alkalmak és mesedélutánok mellett színházi- és kvízjáték-esteket, költészettel és gasztronómiával kapcsolatos programokat is terveznek megvalósítani.

A fórum a közösségek vezetőinek hozzászólásaival zárult, amelynek során örömüket fejezték ki a kiváló együttműködésért, illetve reményüket fogalmazták meg a jövőt illetően. Alpolgármesterünk, Horváth Bálint záró gondolataival erősítette meg, hogy a városvezetés továbbra is szilárdan elkötelezett a martonvásári kulturális élet támogatásában.

Dr. Bocsi Andrea