arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

KÖZLEMÉNY A HELYI ADÓRÓL, A KÉRHETŐ ADÓKEDVEZMÉNYRŐL ÉS AZ ÁLLAMI REZSITÁMOGATÁSRÓL

Tisztelt Martonvásáriak! Kedves Városlakók!

Tájékoztatni kívánjuk Önöket, hogy hol tartunk a közös költségvetésünk tervezésében, mire elegendő a többlet adóbevétel és az állami rezsitámogatás. Kérjük, olvassák végig az alábbi írásunkat!

AZ ADÓBEVÉTELEK FELHASZNÁLÁSÁRÓL

1./ A "lakossági adót" (korábban kommunális adó, idéntől építményadó, leegyszerűsítve "közös költség") eddig is csak a lakosság által közvetlenül igénybevett szolgáltatások (óvoda, közvilágítás, helyi egészségügy, zöldterület-fenntartás, útkarbantartás, köztemető, stb.) kiegészítő finanszírozására fordította az önkormányzat. Ezt most sem tervezzük másként!

2./ A vállalkozások által befizetett adókból (iparűzési adó, telek- és építményadó) finanszíroztuk a buszközlekedés, a polgármesteri hivatal, az önkormányzat, a kultúra, létesítményüzemeltetés, stb. eleve csekély állami támogatáson felüli forrásigényét. 

3./ A sportlétesítmények fenntartására - a közhiedelemmel ellentétben - a megépítésük óta egy forint támogatást nem adtunk az önkormányzati cégünknek, azt a saját bérleti díjaiból (legnagyobb fizető a Tankerület, mivel a Sportcsarnok a nap nagy részében tornateremként működik!), valamint TAO támogatásból és saját bevételeiből kellett megoldania. Idén is igyekszünk így eljárni, annak ellenére, hogy a Tankerület nem hajlandó magasabb bérleti díjat fizetni a Sportcsarnokért ilyen energiaárak mellett sem. 

4./ A fejlesztéseket, beleértve a járdaépítéseket és minden beruházást 95 %-os arányban pályázati forrásból, támogatásból finanszíroztunk! A kapcsolódó önrészeket és a kisebb saját beruházásokat tartalékból fizettük, mely főként a vállalkozások által befizetett adótöbbletből, ingatlanértékesítésből vagy éppen a Fejérvíz csatornaüzemeltetési bérleti díjából folyt be.

--------------------------------------

Összefoglalva a fentieket: "Lakossági adóból" SEM a sportlétesítmények, SEM a kulturális létesítmények, SEM a polgármesteri hivatal fenntartási költségeit, SEM pedig beruházásokat nem finanszíroztunk és nem finanszírozunk a jövőben sem! 

--------------------------------------

A LAKOSSÁGI ADÓKEDVEZMÉNYRŐL

5./ A magánszemélyek építményadója évente - mint a települési közös költség, korábban kommunális adó - adott évre tervezve 50-60 millió forintos bevételt jelentett a büdzsében. A vállalkozások ennek a többszörösével járultak és járulnak hozzá a város működéséhez. Köszönet minden adózónak!

6./ A most bevezetett, magánszemélyeket érintő építményadóból plusz 20 millió Ft bevételre számíthatunk, mert a szociálisan rászorulók kedvezményei jelentősen csökkentik az elméletben várható adóbevételt. De ez így is van rendben! A teljes tervezett helyi adóbevétel 518 millió Ft, így talán jobban érzékelhető, hogy ez a 20 millió forintos többlet arányaiban mekkora részt jelent. 

7./ A magánszemélyek - ebben a helyzetben különösen - kedvezményt kérhetnek a helyi adóhatóságnál, a jegyzőnél. Azok számára, akiknek nehézséget jelent a havi 3750 Ft-os "közös költség" megfizetése, több lehetőség áll rendelkezésükre. A rászorultság mértékét figyelembe véve élhetnek:

- részletfizetési lehetőséggel,

- mérsékléssel és végső esetben:

- elengedéssel is.

A jegyző kezét a Képviselő-testület nem kötötte meg, a hivatal által kialakított objektív szociális szempontok alapján minden arra rászoruló számára megadhatja a megfelelő kedvezményt! Aki úgy érzi, hogy érintett, kérjük éljen a lehetőséggel, hiszen a szolidaritás jegyében az arra nem szorulók befizetései kompenzálják a szociálisan hátrányos helyzetűek be nem fizetett adóját.

--------------------------------------

Kiemelve a lényeget: akinek nehézséget okoz a helyi adó megfizetése, kérheti a fenti kedvezményeket!

--------------------------------------

AZ ÁLLAMI REZSITÁMOGATÁSRÓL ÉS A KÖLTSÉGVETÉSÜNKRŐL​​​​​​​

8./ Tavaly ősszel a rezsiárak tetőzésekor a teljes városüzemeltetést érintő kiadás-többlet 300-400 millió Ft-ot mutatott, melyből 200-250 millió forintos önkormányzati hiányt prognosztizáltunk. A közbeszerzéseink eredményeként és a világpiaci ár változásával kedvezőbb helyzetbe kerültünk valamivel.

9./ Figyelembe véve a várható adóbevételeket, úgy számoltunk, hogy akkor tudunk a jogszabályok által előírt "nullás" költségvetést tervezni és elfogadni, ha a plusz állami támogatás mértéke 100 millió Ft körül alakul. Az előzetes tájékoztatás alapján Martonvásár az óvoda, a közvilágítás és a gyermekétkeztetés (Tehát nem általános rezsitámogatás!) feladataira 65.856.196 Ft többlet-normatívára számíthat. Egyelőre ebből csak valamivel több, mint 45 millió Ft érkezett meg.

10./ A rezsiköltségek megemelkedésével párhuzamosan jelentősen nőtt a minimálbér-bérminimum összege is, az infláció 20% fölött van. Ezzel együtt is örülünk, ha 10%-os bértömeg-növelést sikerül elérni, így számíthatunk arra, hogy további kollégák hagyják itt az önkormányzati szervezeteket, mert még inkább leszakadunk a piaci bérek mögött. Azt gondoljuk, hogy a bérek további emelése nélkül nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a helyi közszolgáltatások, de jelen helyzetben nagyon szűk a mozgástér.

11./ Közben a Fejérvíz által megfizetett csatornaüzemeltetési bérleti díjról (évente 20-25 millió Ft), melyből rendre utcákat újítottunk fel, kisberuházásokat hajtottunk végre a viziközmű-hálózatokon, a szolgáltató tájékoztatása alapján úgy tűnik, szintén le kell mondanunk.

12./ 2022. utolsó három hónapjában sikerült elérnünk a 20%-os gáz- és villamosáram megtakarítást a mennyiségek tekintetében. Közben elindítottunk energetikai beruházásokat és közvilágítás-korszerűsítést is. Az idei költségvetésben már a csökkentett - de összegszerűen így is jelentősen nagyobb költséget jelentő - mennyiségekkel számolunk.

13./ A város közösségi életét teljesen el nem lehetetlenítve igyekszünk fenntartani a közösségi létesítményeinket és eseményeinket a vállalkozói adókból, esetleges szponzorációkból, a pályázatokból és az MVK forrásaiból.

14./ A beruházásainkat úgy tervezzük, hogy minél nagyobb támogatási intenzitást érjünk el, így a hosszú évek alatt képzett - most éppen csökkenő - tartalékok elegendőek legyenek az önrészekre. A pályázati pénzekből működésre nem lehetséges költeni! A tartalékokból pedig, bár idén minden bizonnyal szükség lesz rá, minimum a céges tartalékok igénybe-vételével számolhatunk, nagyon nem szabadna folyó évi, beépülő működési kiadásokat finanszírozni, mert akkor újratermelődő hiány-spirálba kerülünk, ami a jövő teljes felélését jelenti. Éveken átnyúló hitel felvételét nem tervezzük, mert az adósságszolgálat is akkora további terhet jelentene, mely nem fedezhető a folyó évi bevételekből.

--------------------------------------

Összefoglalva: a megemelt adóbevétel és az állami rezsitámogatás (plusz normatíva) együttesen sem biztos, hogy elegendő az éves működési költségeink fedezésére még azzal együtt sem, hogy komoly megtakarításokat értünk el és kívánunk elérni idén is.

--------------------------------------

Kedves Martonvásáriak!

Egy önkormányzat bevételei az állami támogatásokból, valamint a helyben élők és vállalkozók befizetéseiből állnak össze. Martonvásáron eddig is transzparensen és takarékosan terveztük a működést, a beruházásokat és ugyanígy hajtottuk végre a költségvetési rendeletet. A koncepció készül, amint elfogadásra kerül, ugyanúgy közzé tesszük, mint minden évben. A részletes költségvetésünk februárban kerülhet a Képviselő-testület elé, az is teljesen transzparens, soronként ellenőrizhető benne minden költés. Az egyszerűbb érthetőség kedvéért a következő Forum Martiniben és a felületeinken is bemutatjuk majd a büdzsénket grafikonokkal kiegészítve. Továbbra is tartjuk magunkat a költségvetési szigorhoz, de a rengeteg változó okán bizonyára szükség lesz évközi korrekcióra. 

A cél a város működőképességének megőrzése, a rászorulók részére az adókedvezmény biztosítása, a közösségépítés folytatása, a beruházások jó minőségű megvalósítása. Csak úgy, mint eddig!

Köszönjük, hogy elolvasták tájékoztatásunkat, hamarosan további részletekkel jelentkezünk.

Tisztelettel,

dr. Szabó Tibor polgármester,

dr. Szabó-Schmidt Katalin jegyző,

Horváth Bálint alpolgármester