arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

JÓBAN ROSSZBAN MARTONVÁSÁRON CIVIL ROVAT X. - Kérdések és válaszok

Tisztelt Martonvásáriak!
Köszönjük az eddigi, a közösség szempontjából építő és releváns kérdéseket a civil rovattal kapcsolatban.
Ahogy a legelején is írtuk, a lakosságot kívánjuk tájékoztatni ezekkel a cikkekkel a közösségi együttélés szempontjából (jogokról, kötelezettségekről, jogszabályok könnyebb értelmezhetőségéről), nem vitaindító csoport létrehozása volt a cél. Kérjük, hogy ezt tartsák tiszteletben.
Releváns kérdéseiket a jegyzo@martonvasar.hu e-mail címre is várjuk.
 

1. Fog valami változni azzal, hogy a MOL vette át a hulladékszállítást?

A hulladékszállítással kapcsolatos jövőbeli szolgáltatásnyújtásra vonatkozó információkkal egyelőre nem rendelkezünk.

 

2. Én pedig azt kérdezném, hogy mérgező növényeket miért lehet közterületre ültetni?

A közterületen történő növényültetéshez minden esetben a tulajdonos hozzájárulása szükséges, ez számos esetben az önkormányzat, van, ahol az állam, de van olyan is, hogy magántulajdonban van, csak a közösség felé nyitott a terület. Kérjük, hogy az ültetések megkezdése előtt a terület tulajdonosának hozzájárulását mindenképpen szerezzék be.

 

3. Szeretnék olvasni a közterületre, közterület fölé (pl, járda) kihajló, a gyalogos közlekedést zavaró vagy ellehetetlenítő növényekkel kapcsolatos konkrét feladatokról is.

Önkormányzati rendelet alapján a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki nem gondoskodik az ingatlanról a járda vagy az úttest fölé nyúló, a közlekedést zavaró vagy akadályozó ágak megfelelő nyeséséről. Kérjük, gondoskodjanak a növényzet megfelelő karbantartásáról!

 

4. Szerintem fontos, és elég kevés helyen látom, hogy a közműbekötés régen csak föld alatt lehetett. Ez még most is így van? Mert alig tartja/tartatja be valaki.

A közműbekötésekre vonatkozó szabályok az egyes közművek bekötésére vonatkozóan eltérőek.

 

5. JAVASLAT: A véleményözön és csapongás elkerülése érdekében: 1. kijelölni a témaköröket (pl. téli tüzelés, együttélés szabályai, közterület használat stb.), 2, A véleményeket csak a kijelölt témákhoz lehet tenni, majd lezárni.3, sorrend az aktualitásnak megfelelően-(téli felkészülés: fűtés, égetés)​​​​​​​

Nagyon köszönjük a javaslatot!
Bár a koncepció már kialakult, de ha bármilyen téma eszébe jut, kérem, írjon a jegyzo@martonvasar.hu e-mail címre levelet. Többek között még hátra van a behajtási engedélyek, közlekedés témakör, az ebekről, kamera felhelyezéséről, társasházakról, kutakról fogunk tájékoztatást adni.

 

6. Égetéssel kapcsolatos kérdés:
És mi a helyzet a településen található cégekkel? Nekik szabad minden nap füstbe borítaniuk a várost? Őket nem büntetik meg? És már több éve folyik, nem most, a magas energia árak idején kezdődött.

Rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, a Környezetvédelmi Hatóság előzetes szakhatósági hozzájárulásával kapják a cégek a telepengedélyüket.

 

7. A kerti hulladék kezelése kapcsán szívesen olvasnék az önkormányzat által az elmúlt években tervezett lehetséges alternatív megoldások megvalósulásáról. Sajnos ezekből semmi nem valósult meg, pedig igény lenne rá.

Több irányban elindultunk a probléma kezelése érdekében, azonban a hulladékszállítás rendjének állam általi módosítási szándéka miatt várjuk a további információkat a jövőbeli megoldási lehetőségekről.

 


8. Részemről már egy megbízható zöldhulladék elszállításnak is örülnék, mert jelenleg mindig izgalom, hogy elviszik-e a kirakott zsákokat.

A hulladékszállítási naptártól eltérő szolgáltatásnyújtás esetén kérem, jelezzék a problémát haladéktalanul ügyfélszolgálatunkon (06-22-460-004) vagy közvetlenül a VHG Kft.-nél (06-22/579-185).

 


9. Érdeklődni szeretnék, hogy ha a szomszéd erősen elhanyagolt kertjével kapcsolatban szeretnék bejelentést (nem vagyok feljelentős típus) tenni azt hol tehetem meg. ​​​​​​​Természetesen a szomszéddal történő többszöri "megbeszélés" megtörtént. Igen sokat dolgozunk a saját kértünk szépítésén de hónapok(évek) óta nincs változás a szomszéd hozzáállásában. Nem vitát akarok nyitni.
Köszönöm

Kérjük, írjon levelet a konkrétumokkal a jegyzo@martonvasar.hu e-mail címre. Ezt követően az ügy kivizsgálásra kerül.