arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Táncosaink Finnországban

Művészeti iskolánk felkérést kapott a finn Tamperébe, a Pispalan Sottisi nemzetközi folklór és tánc fesztiválon való részvételre. 

A meghívás Gazdag Bélától érkezett, aki valaha az Alba Regia táncosaként a Százszorszép Táncegyüttes vezetője is volt. Évtizedek óta Finnországban él és magyar néptáncot oktat. A fesztivál alatt ő volt csoportunk házigazdája. Ezúton is szeretnénk megköszönni neki a sok segítséget! Június közepén indult útnak a Kismalom csoport kiegészülve néhány százszorszépes fiatal táncossal és zenészeinkkel.

Úgy esett, hogy Kovács Emese és jómagam szakmai segítőként kísértük a csapatot, mert tánctanáraik abban az időpontban egy másik fesztiválon léptek fel. Százszorszépesként nagyon izgatott voltam, még sosem álltam a színpad vagy próbaterem túloldalán. Nagy feladat külföldön képviselni az iskolát, a magyar néptáncot, Martonvásárt. A finnek nagyon szívesen fogadtak minket, egy szuper diákhotelben volt a főhadiszállásunk. A csapatnak minden nap volt fellépése, két nap dupláztak is, ezért bevallom, kicsit izgultam, hogyan fognak megküzdeni egy ilyen sűrű programmal. Tampere nagyon szép helyszín, érdekes volt látni az utcák mérhetetlen tisztaságát, felfedezni az ottani üdítőitalok különlegességeit, más nemzetiségek táncait és persze ott is szembesültünk azzal, hogy Finnországban nem szokás hajnali 3 környékén táncházat tartani a szálláson. A csapat nagyon ügyes volt, óriási sikert arattunk a különböző helyszíneken tartott fellépéseken. Emesével mindketten nagyon büszkék voltunk rájuk!

Közeli barátságba keveredtünk egy észt néptánc csoporttal, akik nyitottságuk és kedvességük mellett éjjelig tartó örömtáncolásra sarkalltak minket. Sajnos a koronavírus hatásai miatt sok más nemzetiségű csapat lemondta a részvételt, ennek ellenére nagyon jó élménynek írnám le ezt a fantasztikus fesztivált. Ez az utazás a Kismalom tagjainak is életre szóló élmény marad! Remélem, hogy még sok szép előadást láthatunk tőlük. Végül szeretnénk megköszönni a bennünket kísérő zenészek közreműködését, akik szintén jelentősen hozzájárultak a turné sikerességéhez.