arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Ön itt áll: forummartini.martonvasar.hu

Martonvásári űripar?

Űrtechnológiai központ létrehozását kezdte meg Magyarország egyik vezető űripari magánvállalata, a REMRED Kft., amelyben komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzi majd.

A nagyságrendileg 10 milliárd forintos befektetést igénylő REMTECH névre keresztelt központ közel 70 új, magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyet teremt és olyan speciális technológiai hátteret biztosít majd a szakemberek számára, amely megfelel a legszigorúbb űripari szabványoknak. A beruházással a REMRED célja, hogy betöltsön egy hiányt a hazai, de egyben régiós űrszektorban és olyan képességhez jusson, amelynek segítségével a kisműhold- és rendszerintegráció európai piacának egyik kiemelkedő szereplőjévé váljon. A tervek szerint 2025. első negyedévében, Martonvásáron megvalósuló technológiai központ körülbelül 3.200 m2 munkaterülettel fog rendelkezni, amiből a speciális laboratóriumi terület, az úgynevezett tisztatér területe 1500 m2 lesz. Ebben helyet kapnak ISO 8-as és ISO 5-ös minősítésű tisztatéri helyiségek is, továbbá az űripari szabványoknak megfelelő rezgés-, sokk-, termo-vákuum-, anyagtechnológiai-, EMC-, és akusztikus tesztekhez szükséges eszközök is. Az űrtechnológiai központ által nyújtott új, a régióban egyedülálló képességekkel komplett kisműholdak (100-400 kg között) és rendszerek hazai integrációja is lehetővé válik, beleértve az ilyen típusú űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését is. A REMRED jelenleg tárgyalásokat folytat a lehetséges nemzetközi és magyar partnerekkel a beruházásról. „Hazánk űripari fejlődése szempontjából elengedhetetlen egy olyan magyar űripari rendszerintegrátor cég létrehozása, mely képes összefogni a nemzeti űrszektort és versenyképes lehet az Európai Űrügynökség meglehetősen zárt piacán. A REMRED-ben minden szükséges tudás adott egy ilyen ambiciózus terv megvalósításához köszönhetően a közel 50 éves űrkutatási múltunknak.” – mondta el Zábori Balázs, a REMRED műszaki igazgatója.
„Fontos hangsúlyozni, hogy a mai válságokkal teli világunkban az innováció, a magas hozzáadott érték, továbbá a válságálló szektorokban való aktív részvétel jelenthetik a megoldást.
Ez az űripari beruházás ezt a lehetőséget kínálja. A REMTECH által jelentősen bővülnek a képességeink, megerősítve a magyar űripar pozícióját és a beszállítói értékláncokon keresztül elősegítheti a gazdaság egészének stabilitását.
Még több együttműködési lehetőség nyílik meg a polgári és/ vagy védelmi célú eszközök fejlesztésében és tesztelésében is.” – emelte ki Dr. Sárhegyi István a REMRED igazgatóságának elnöke.

MIT KELL TUDNI A REMREDRŐL?

A REMRED Kft. az egyik úttörő magyar űrkutatási csoport által alapított spin-off cég, amely 50 éves releváns tapasztalattal rendelkezik az űrtudományi tevékenységek, illetve az innovatív űripari eszközök fejlesztése, tesztelése és gyártása terén. A cég megoldásai és fejlesztései az elmúlt évtizedekben több, mint 150 misszióban bizonyítottak az űrben éles körülmények között, valamint számos jövőbeli nemzetközi űrmisszió szerves részét képezik majd.

A cég jelenleg az űridőjárás és az űrdozimetria (űrsugárzás-mérés) terén gyárt űrpiaci termékeket, valamint egyedi alrendszerek és űripari berendezések európai űripari szabvány (ECSS) szerinti fejlesztésével, gyártásával, integrációjával, és repülés előtti tesztelésével csatlakozik be a nemzetközi innovációs folyamatokba és beszállítói értékláncokba. Számos megoldást szállít a világ különböző nemzetközi együttműködésre épülő űrprojektjei számára, mint például a PILLE vagy a TRITEL és napi szinten dolgozik együtt a világ vezető űrügynökségeivel, mint például az amerikai (NASA), európai (ESA), japán (JAXA) és német (DLR) űrügynökségekkel, illetve űripari cégekkel, mint az Airbus. A cég olyan projektekben vesz részt, mint a Comet Interceptor bolygóközi küldetés, az Artemis Hold-program keretében megvalósuló Lunar Gateway űrállomás, az európai űrügynökség robotikus Mars-küldetése, az ERO misszió, továbbá az emberes űrrepülés számára végzett egyedi fejlesztések, melyeket a Nemzetközi Űrállomáson és a magyar HUNOR űrhajós program keretében használnak. Honlap: remred.space