arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Közlemény a csapvízzel kapcsolatban

Kedves Martonvásáriak!

Az elmúlt időszakban is számos panasz érkezett a háztartásokban a csapokból kiengedett víz színével kapcsolatosan. Az Önkormányzat és a víz közmű üzemeltetéséért felelős Fejérvíz Zrt. hosszú ideje dolgozik a probléma megoldásán, a helyzettel
kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.

A csapokból folyó sárga víz, annak ásványi anyag tartalmára vezethető vissza. Ennek kezelése a kutakból feljövő víznél kezdődik. Önkormányzatunk részvételével a KEHOP-2.1.2-15-2017-00014 számú, „Martonvásár-Erdőhát ivóvízminőség-javító programja” pályázat keretében, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda lebonyolításában, folyamatban van az egyes meglévő kutak ásványianyag-szűrő rendszerének felülvizsgálata, modernizálása. Emellett megkezdte a Fejérvíz Zrt. egy új kút fúrásának munkálatait, amellyel szintén javítani lehet a vízminőséget, különös tekintettel a nyári jelentős vízterheléssel járó időszakra is.

A probléma másik oldala a vezetékrendszerben megragadó ásványok, melyek a hálózat öblítésével kerülnek csak ki a rendszerből. Figyelemmel a hálózat összetett jellegére, és a leülepedések lehetőségére a kanyarulatokban, csőkapcsolatokban, egyéb helyeken, ún. szivacsos csőtisztítás lehetőségével ez hatékonyan tisztítható, amelyhez megfelelő csomópontokat kell kialakítani a hálózaton. Ennek a költségeit önkormányzatunk betervezte a következő időszakra, és a Fejérvíz Zrt. munkatársai szakszerűen elvégzik ezt a feladatot.

Mindezen intézkedések megtételével középtávon elérhetjük, a jobb vízminőséget, az esztétikusabb látványt a vízengedéseknél a település valamennyi részén. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy valamennyi tisztító mechanizmus végeztével a csőhálózat végén, azaz a háztartások csapjain ki kell hogy ürüljön az addig berakódott ásványi anyag – különösen nagyobb mennyiségű víz engedésénél a nyomás miatti felkeveredéssel –, amely a víz elszíneződését okozza. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez az egészégre nem ártalmas!

A tisztítási munkálatok időpontjáról a Fejérvíz Zrt. rendszeres tájékoztatást nyújt, ezekre mindenképpen ügyeljenek. A fentiekben vázolt megoldások lehetővé teszik, hogy ezek egyre ritkábban forduljanak elő, kevesebb bosszúságot jelentsenek a lakosságnak.

Mindezek végrehajtásáig kérjük és egyben köszönjük is türelmüket!

Hálásak vagyunk szakembereink munkájáért a vízminőség fenntartásában, javításában!