arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

ÚJRA TÁNCTÁBOR MEZŐKÖLPÉNYBEN

Újra tánctábor Mezőkölpényben

Martonvásár Város Önkormányzata 2020-ban sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. testvér-települési programok és együttműködések támogatása keretében egy mezőkölpényi tánctábor megvalósítására. Mindannyiunk örömére ezt az idei évben sikerült is
megszervezni.

Az eseménynek hagyománya van, hiszen a két település néptánc és népzenei kultúra iránt érdeklődő fiataljai számára több ízben tudtunk már ilyen programot rendezni. Augusztus első hetében Szabó Szilárd és Németh Ildikó vezetésével a Százszorszép Táncegyüttes, valamint a Martonvásári Művészeti Iskola „Nagymalom” csoportja Patócs Donát Endre és Aranyos Norina néptánctanárok kíséretében utazott az erdélyi testvértelepülésre
Mezőkölpénybe.

A négy nap alatt a kölpényi és martonvásári fiatalok újra együtt élhették meg a közös táncolás örömét. Az intenzív táncfoglalkozások keretében a mezőkeszüi és mezőkölpényi figurákkal ismerkedtek. A felcsíki táncokat helyi oktatók Bognár Zsolt és Csatlós Blanka tanították.

A résztvevők az együtt töltött időt aktívan használták ki, a napközbeni élőzenével kísért tánctanuláson túl az esti órákban élményekkel teli közös programokat szerveztek, valamint táncházakat is tartottak. Koncz László Ferenc Mezőkölpény lelkipásztora a szerdai istentiszteletet követően mutatta be a kis falut azoknak, akik először jártak a Mezőségben. A program részeként Szabó Szilárd előadást tartott az elmúlt évtizedekben az ottani népi kultúrát feltáró számtalan gyűjtőútról. A résztvevők egy marosvásárhelyi kirándulást is be tudtak iktatni.
 

Hála és köszönet illeti a fogadó családokat, akik ezen a néhány napon saját gyermekükként gondoskodtak a martonvásári fiatalokról, továbbá valamennyi segítőt, akik önzetlen munkájukkal járultak hozzá a tábor megvalósulásához.
 

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pénzbeli támogatását, mely nélkül a program nem valósulhatott volna meg.
Reméljük a jövőben is lesz lehetőségünk folytatni ezt a szép hagyományt.