arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

MONTÁZS projekt - fogyatékos személyek számára nyújtott fejlesztés

MONTÁZS projekt -

A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése
EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NSZFK) európai uniós támogatásból valósítja meg az EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001 kódszámú MONTÁZS projektet. A projekt célja a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, a fogyatékos emberek
életminőségének, önálló életvezetési képességének és társadalmi befogadásának növelése.

Mi is itt vagyunk!

Az AAK kommunikáció segít megmutatni a kimondhatatlant

Ma már számos eszköz és módszer áll rendelkezésre, ami a speciális kommunikációs igényű emberek számára megkönnyíti a kapcsolattartást, a társas együttműködést igénylő helyzetek kezelését. A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
(NFSZK) országos online roadshow-ján ebben a témában tartanak előadásokat a szakemberek. A programsorozat legutóbbi vendégei a Fejér megyei érdeklődők voltak 2021. június 10-én.

Az előadásokon a speciális kommunikációs szükségletű, köztük a felnőtt beszéd-és nyelvi fogyatékosnés az autizmus spektrum zavarban érintett személyek kommunikációs támogatási lehetőségeit ismertetik. Ezen személyek számára a kommunikáció és a másokhoz való kapcsolódás az egyik legnagyobb kihívás, ami az életminőségüket is alapjaiban határozza meg.

A speciális kommunikációs igényű személyek rendkívül heterogén csoportot alkotnak a sérülés jellegéből, súlyosságából, a tünetek változatosságából és az életkori eltérésekből adódóan. Ami közös bennük, hogy mindannyiuknál a beszélt és/vagy írott nyelv súlyos mértékű zavara áll fenn.

A beszélt nyelv nagyon fontos eleme a szociális életnek, és még ha valaki nem is rendelkezik a beszéd készségével, akkor is be kell őt vonni a létező összes kommunikációs folyamatba. Ebben segít hatékonyan és személyre szabhatóan az augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK). Az AAK sokrétű és gazdag eszköztárat és módszertant foglal magában. Egyrészt egy kifejezési eszköz és a hangzó beszéd kiegészítését, pótlását szolgálja, másrészt pedig fontos támasz a beszéd megértésében is.

Az AAK bizonyos formáit mindannyian naponta használjuk – talán észre sem vesszük, hogy beszéd nélkül is milyen gyakran kommunikálunk. A súlyos kommunikációs nehézségekkel küzdő embereknek azonban sok esetben az AAK az egyetlen mód a kapcsolattartásra. Az AAK hatékony támaszuk lehet az iskolában, a munkahelyen és a barátokkal és a családdal való interakció során egyaránt.

A MONTÁZS projekt június közepéiig tartó, 20 alkalmas előadássorozatán ezeket a módszereket, eszközöket, a projekt keretében elérhető szolgáltatásokat mutatják be a szakemberek. Mivel ezek a kommunikációs formák jelentősen elősegítik az érintettek önrendelkezését és szociális beilleszkedését, fontos cél az AAK fogalmának, rendszerének széleskörű megismertetése.

Az előadások nemcsak az érintetteknek és családtagjaiknak, hanem az adott régióban működő egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekben tanulóknak egyaránt informatívak lehetnek. Az előadók nem csupán információkat adnak át az egyes eseményeken, de
lehetőség van tőlük kérdezni is.

A rendezvénysorozat hamarosan zárul, az utolsó alkalmakra az alábbi linken lehet még regisztrálni:
https://www.nfszk.hu/hirek/hirek/mi-is-itt-vagyunk-online-eloadassorozat

Természetesen a segítségnyújtás messze nem merül ki ezekben az előadásokban. A MONTÁZS projekt keretében ugyanis hat AAK-módszertani központ működik (Debrecenben, Kaposváron, Szegeden, Zalaegerszegen, Miskolcon és Budapesten), amelyek a speciális kommunikációs
szükségletű személyek és családtagjaik, valamint a velük foglalkozó szakemberek számára nyújtanak térítésmentes szolgáltatást és támogatást.

A Fejér megyei érintettek számára a Budapesti AAK-Módszertani Központban (Váci út 191.) érhető el a szolgáltatások teljes köre: felmérés és diagnosztika, egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint eszközkölcsönzés.

A szakemberek az aak.szolgaltatas@nfszk.hu címen érhetők el.

Az AAK-központok szolgáltatásairól bővebb információ az alábbi linken található:
https://nfszk.hu/projektek/montazs-projekt/kommunikaciojukban-akadalyozott-szemelyek-ellatasanak- fejlesztese-munkacsoport/aak-modszertani-kozpontok


A MONTÁZS projektről bővebb információ az alábbi linken található:
https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt

 

Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
székhely: 1138 Budapest, Váci út 191.
telefon (+36 1) 450 3230; fax: (+36 1) 450 3235
e-mail: titkarsag@nfszk.hu; http: www.nfszk.hu
Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Cím: 1138 Budapest, Váci út 191. Telefon: +36 1 450 3237
E-mail: kommunikacio.montazs@nfszk.hu
Honlap: www.nfszk.hu