arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

A tragédia ellenére a magyarság él

A FEOL.hu cikkéből:

A találó nevű Emlékezés terén rendeztek kedden ünnepséget koszorúzással Martonvásáron. A városban egyszerre emlékeztek meg a nemzeti összetartozás napjáról és a hősök napjáról. Az ünnepség helyszínének közelében, a Brunszvik- Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár melletti parkolóban a Nagy-Magyarország területét ábrázoló alkotást fedeztünk föl. Faragó Tímea rendezvényszervezőtől meg is tudtuk: a BBK és a Beethoven Általános Iskola együttműködésének köszönhetően, méretarányosan, tájolva, purhabbal készült el a régi határ modellje. Ezt aztán piros-fehér-zöldre festették, s a gyerekek egy-egy papírból készült piros pipacsot is beletűztek. A fiatalságot tehát így vonták be az emlékezésbe, s kedden vetítést is rendeztek nekik Trianon kapcsán, illetve az évforduló miatt 99 nemzeti színű lufit engedtek föl az égbe.


A nemzeti összetartozás emlékművénél Szabó Tibor polgármester és Stefkovits Ferencné óvodaigazgató koszorúzott Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Az Emlékezés terén a zászlófelvonás után Oláh László nyugalmazott alezredes, a Pákozdi Katonai Emlékpark szakmai igazgatója mondott beszédet. Úgy kezdte: talán nem véletlen s lehetőséget kínál az, hogy ilyen közel esik egymáshoz a gyereknap, a pedagógusnap, a hősök napja és a nemzeti összetartozás napja. A trianoni tragédia utáni túlélésben ugyanis szükség volt a gyerekekre, a családokra és a pedagógusokra is ahhoz, hogy a generációk emlékezhessenek. A mi mai feladatunk szintén az, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk a nemzeti összetartozásra, és megmutassuk, hogy ilyen mértékű tragédia után is él a magyarság – hangsúlyozta a szónok. Az ünnepség végén az emlékezők koszorúkat helyeztek el a nemzeti összetartozás emlékművénél, valamint az I. és II. világháborús emlékműnél.

Bokros Judit