arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Mérföldkő a martonvásári gazdaságfejlesztésben

2018. június 8-án ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a Mirrotron Kft. által vezetett konzorcium csarnokának kialakítása, amely városunk eddigi legjelentősebb gazdasági beruházásának számít. A Társaság képviselői mellett az eseményen tiszteletét tette Tessely Zoltán Fejér megyei országgyűlési képviselő, Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere, illetve Balázs Ervin, az MTA Agrártudomány Kutatóközpontjának főigazgatója is.


Fotó: Csoma Tamás

A konzorcium 2017. szeptemberében 50 millió forintért vásárolta meg Martonvásár Város Önkormányzatától a beruházás alapjául szolgáló egy hektáros vasút menti iparterületet. A projekt teljes költsége 1,55 milliárd forint, melyből 1,291 milliárd forintot a pályázati források tesznek ki. Az új csarnok alapterülete 800 négyzetméter lesz, amely várhatóan 2018. őszére készül el. Az első üzempróbákra 2020. nyarán kerülhet sor.


Fotó: Csoma Tamás

Az ünnepélyes alapkőletételen Tessely Zoltán képviselő úr elmondta, hogy Martonvásár jó úton halad afelé, hogy gazdaságilag önálló lábra tudjon állni. A képviselő azt is kiemelte, hogy a magyar tulajdonú, hazai szabadalmakat felhasználó Mirrotron Kft. egy követendő példa, ugyanis véleménye szerint a K+F szektor tevékenységének akkor van igazán értelme, ha idővel a polgárok minél szélesebb köre is profitálhat a fejlesztések eredményeiből.

Szabó Tibor polgármester úr szerint a beruházás mérföldkőnek számít Martonvásár életében, ugyanis a beruházás jelentős adóbevételt fog generálni városunk számára, illetve tovább öregbíti Martonvásár hírnevét a tudományos világban.


Fotó: Csoma Tamás

Pétermann Csaba, a Mirrotron Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a vállalkozás gerincét Mezei Ferenc akadémikus találmányai adják, amelyek az autóipari, a gépipari, az építőipari, a vezérléstechnikai, a gyógyászati és a K+F szereplők számára lesznek felhasználhatóak. A Társaság főtevékenysége olyan innovatív műszerek, berendezések és szolgáltatások kifejlesztésére irányul, melyek a neutronkutatás eredményeihez kapcsolódnak. A Mirrotron Kft. részesedése a szupertükrök világpiacán megközelítőleg 25 százalékos, tehát a konzorcium működéséhez jelentős mértékű export tevékenység kapcsolódik. A martonvásári bővítés által ez az exportorientáció fokozódni fog, így a városunkban készített csúcstechnológiás műszerek és berendezések be fogják járni az egész világot.

A világviszonylatban is unikálisnak számító technológiáról a 2017. évi októberi Forum Martiniban írtunk részletesebben.

 


A Mirrotron Kft. által vezetett konzorcium martonvásári csarnokának látványképei