arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Hamarosan elkészül a Brunszvik-kert

A martonvásáriak a munkaterület mellett elhaladva láthatják, hogy a kastély előkertjének megújítása látványosan halad. A közparki funkciót kapó, korábban megosztott és heterogén megjelenésű kert legnagyobb részén (templomkert és kastély előkert) a kivitelezési munkák júniusban befejeződnek, ekkorra nyeri vissza 1900-as évek eleji formáját, melynek kialakításában történeti kerttervező is részt vett.


A megújuló Brunszvik-kastélypark és a Brunszvik kert

A kert a felújítás előtti állapotában is őrzött bizonyos elemeket a kert eredeti struktúrájából, de sokat rontott a történeti értékén, hogy számos eleme a múlté lett. Az elmúlt évtizedekben az angol parki jelleg megtartása helyett részben spontán növénytelepítés és azok elburjánzása volt jellemző.  A jelen beruházás lehetőséget teremt a korábbi állapothoz való visszatalálásra, a kastély impozáns látványának feltárására.


Épül a Brunszvik kert
Fénykép készítésének időpontja: 2018. május 31.


​​​​​A növényállományt érintő minden beavatkozás az érintett hatóság jóváhagyásával és a kivitelező legnagyobb gondossága mellett történik. Eltávolításra került már a kert két részét korábban évtizedekig elválasztó, elvadult cserjés növényzet, valamint néhány invazív, illetve beteg vagy sérült fa. A kert új térszerkezete szempontjából kedvezőtlen helyen lévő értékes fákat a parkon belül átültették. Hetven őshonos, 4-5 méter magas földlabdás faegyed eltelepítésének eredményeként, a megújult kertben több fa lett, mint a rekonstrukciót megelőzően volt.


Májusban elültetett 4-5 méter magas facsemete
Fénykép készítésének időpontja: 2018. április 26.

A telepített fajok leképezik a park gyűjteményjellegű állományát, szerepelnek az „Uradalmi kertészeti növényleltárban”. A 63 lombhullató díszfa (köztük juharok, kőrisek, hársak, platánok) mellett 7 vörös-, fekete- és selyemfenyőt is telepítettek. A fák mellett közel ötezer díszcserje kerül kiültetésre, melyek a korábban jórészt hiányzó cserjeszintet pótolják.


Május során kiültetett cserjék
Fénykép készítésének időpontja: 2018. április 26.

Az újonnan telepítésre kerülő növények mellett kiemelt jelentősége van a kert néhány idős fájának, pl. az atlasz cédrusnak, tiszafának és japánakácoknak, mely utóbbiból ilyen korú egyedekből talán 10 van az országban. A Brunszvik kert sétányainak kialakítása a történeti kertterv mellett a botanikai értékek figyelembevételével történt.


Épül a Brunszvik kert
​​​​​​​Fénykép készítésének időpontja: 2018. május 14.

A Brunszvik-kert megújítása a nyár végéig épülő Látogatóközpont közvetlen környékén ésszerűen csak az építés befejezését követően történhet, várhatóan koraősszel. A Látogatóközpont és a Brunszvik kert közös hivatalos átadására ezt követően kerülhet sor.

Amint azt a Martonvásáriak hobby és konyhakertjeikben is tapasztalják, a növények teljes kifejlődése időigényes folyamat. Nincs ez másként a Brunszvik kertben telepítésre kerülő dísznövényekkel sem. Az elvetett gyep gondos ápolást követően minimum 2-3 hónap múlva lesz terhelhető (járható), a cserjék és fák 4-5 év múlva mutatják majd a kerttervben megálmodott formájukat. 

 

Radnóti Gergely
MTA ATK Projektiroda