Beszámoló a december 11-i lakossági fórumról

2017.12.12. 16:40

A december 11-én megrendezett martonvásári lakossági fórum témája a Brunszvik-kastélypark új látogatóközpontjának és az MTA új kutatótömbjének beruházása volt. A projekt keretében a Beethoven Emlékmúzeum és maga a kastélypark is megújul a jövő év során.

A beruházásokat kísérő egyik legfontosabb elem, hogy a Szent Anna templom előtti köztér egybenyitásra kerül a Brunszvik-kastély előtti parkrészlettel, így jelentősen kibővül a mindenki által ingyenesen látogatható területek nagysága. A becslések szerint az évi 15-25 ezer főt elérő jelenlegi parklátogatók száma jelentősen növekedni fog, ám a felső korlátként meghatározott 50 ezer fő/éves látogatói számot nem fogja túllépni a megújult Brunszvik-kastélypark. A park által generált forgalomnövekedés érdekében jelentős számú új parkolóhely kerül kialakításra a Kodály Zoltán utcában.


Forrás: MTA ATK Projektiroda

Ahogy a képen is látszik, a jelenlegi kerítés a bejárat körül teljesen megváltozik, azt egy íves formában kialakított sűrű cserjesor fogja felváltani. A Magyar Tudományos Akadémia munkatársai elmondták, hogy a park továbbra is ingyenesen látogatható marad a martonvásári lakosok számára. Mind a Brunszvik-kastélyparkban, mind pedig az újonnan összevont kastély előtti parkban új tanösvények kerülnek kialakításra.


Forrás: MTA ATK Projektiroda

A Brunszvik-kastélypark területét érintő munkálatok 2018. januárjában kezdődnek meg, a megújult parkot pedig 2018. júniusától csodálhatják meg a látogatók. A munkálatok során a park továbbra is nyitva tart, ám bejárata ideiglenes jelleggel átkerül a vasútállomáshoz közel eső északi kapuhoz.


Forrás: MTA ATK Projektiroda

A Brunszvik-kastélypark új látogatóközpontjának építési munkálatai az ütemtervnek megfelelően, 2017. december elején indultak el. Hivatalosan az „Agroverzum tudományos élményközpont” nevet viselő beruházást egy olyan komplex látványosságként képzelte el a Magyar Tudományos Akadémia, amely nem csak egy ismeretterjesztő központként, hanem egy tudományos játszóházként is funkcionál majd.


Forrás: MTA ATK Projektiroda
​​​​​​


Forrás: MTA ATK Projektiroda

A központ kiemelt célja, hogy jelentősen növelje az agrártudományok társadalmi ismertségét, illetve hogy a tudománykommunikáció változatos eszközeivel (pl. kiterjesztett valóság) népszerűsítse magát a letisztult tudományt is. Az Agroverzum további céljai közé tartozik, hogy kohéziót teremtsen a tudományok és a kulturális értékek között, illetve hogy helyszínt biztosítson az igényes szabadidő-eltöltés számára a gyermekek, családok és a fiatal turisták számára.


Forrás: MTA ATK Projektiroda


Forrás: MTA ATK Projektiroda

Mindezt rendszeres kiállításokkal, sokrétű foglalkozásokkal, élménytáborokkal, osztálykirándulásokkal, családi napok által és tudományos forgatagok biztosításával kívánja elérni az Agroverzum. A tervek szerint 2018. augusztus 20-án kerül sor az Agroverzum ünnepélyes megnyitójára.


Forrás: MTA ATK Projektiroda


Forrás: MTA ATK Projektiroda

A Brunszvik-kastélyhoz kapcsolódó Beethoven Emlékmúzeum felújítására és kibővítésére is sor kerül, ám a beruházás pontos megvalósítását még a folyamatban lévő pályázati eljárások megváltoztathatják. A múzeum rekonstrukciója előreláthatólag 4-5 hónapot vesz majd igénybe.

Az MTA új Kutatótömbjének építési munkálatai várhatóan 2019. első felében kezdődnek el. A központban megközelítőleg 250 új szakember fog dolgozni 2020 első negyedévétől.


Forrás: MTA ATK Projektiroda

Az új tömb a meglévő MTA-s épületek és a kísérleti ültetvények helyére kerül, így annak kialakítása nem fog újabb területeket elvonni a park zöldterületéből. A kutatótömb dolgozói számára is új parkolóhelyek fognak létesülni a beruházás folyamán.


Forrás: MTA ATK Projektiroda

 

Elérhetőségek

Agroverzum - Tudományos Élményközpont

2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.

+36 (30) 6293083

info@agroverzum.hu

Az Agroverzum honlapja

Brunszvik kastély és parkja

2462 Martonvásár.Brunszvik út 2.

+36 (22) 569563

nagy.gabriella@agrar.mta.hu

A Brunszvik kastély és parkja honlapja

Polgármesteri Hivatal

2462 Martonvásár, Budai út 13.

+36 (22) 460-004

onkormanyzat@martonvasar.hu

Elérhetőségek és ügyfélfogadás

Képviselő-testület

2462 Martonvásár Budai út 13.

+36 (22) 460-004

horvath.balint@martonvasar.hu

Járási Hivatal

2462 Martonvásár Budai út 1.

+36 (22) 569-280

hivatal.martonvasar@fejer.gov.hu

Elérhetőségek és ügyfélfogadás

Kormányablak / Okmányiroda

2462 Martonvásár Budai út 1.

+36 (22) 460-081

kormanyablak.martonvasar@fejer.gov.hu

Forum Martini

+36 (20) 924-9946

kommunikacio@martonvasar.hu

Impresszum

Kommunikáció

+36 (30) 392-3062

sajto@martonvasar.hu