/ nyomtatás

Brunszvik-kastély és parkja

A Brunszvik-kastély parkja nyáron minden nap 8-17 óra között, téli időszakban 8-16 óra  között látogatható.

Címe: MTA Agrártudományi Kutatóközpont
2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.
Tel.: 22/569-500

Felnőtt belépő:   750 Ft

Gyermek belépő:   350 Ft

Nyugdíjas belépő:   350 Ft 

Családi belépő 1 vagy 2 szülő és a
családhoz tartozó 14 év alatti gyerekek részére:
   1500 Ft

 

 

A parkban kerékpározni, görkorcsolyázni, és gördeszkázni tilos! Kutyát és egyéb háziállatot bevinni nem szabad.

 

"Körülöttem minden Angliára emlékeztetett, olyannyira, hogy szinte Angliába képzeltem magamat?" - írta 1815-ben az angol Richard Bright utunk első állomásáról, a martonvásári Brunszvik kastélyról..

Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt. 

Brunszvik Antal majd fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett itt, a kastély köré pedig valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző. Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátsága vonzotta erre a helyre. Barátsága jeléül több darabját - köztük az Appassionata-szonátát - a család tagjainak ajánlotta. A park varázsa és a felcsendülő muzsika népszerűsége ma is töretlen.

A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.


Az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.Beethoven Emlékmúzeum


Látogatható:

Keddtől péntekig 10-12 és 14-16 óráig.
Szombaton és vasárnap nyáron 10-12 és 14-17, télen 10-12 és 14-16 óráig.

 

A Beethoven múzeum belépőinek ára:

Felnőtt belépő     750 Ft

Kedvezményes belépő (diák, nyugdíjas)    350 Ft

Családi belépő 1 vagy 2 szülő és a családhoz tartozó 14 év alatti gyerekek részére     1500 Ft

Az múzeum a kastélyparkban található. A múzeum látogatóinak a kastélyparka is belépőjegyet kell váltaniuk.

 

Rendezvény a kastélyparkban:

A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven estjei - júliusban 3 alkalommal.
A koncertekkel kapcsolatos információk:
- Nemzeti Filharmonikusok (Tel.: 1/411-6651, info@filharmonikusok.hu)
- Martonvásári Kulturális Egyesület: Tel.: 22/460-286.

- MTA ATK: Tel.: 22/569-500


A kastély rövid története

Martonvásár és a Brunszvik család története egymástól elválaszthatatlan. Már két-háromszáz évvel korábban is lakott terület volt Martonvásár, a török időkben elnéptelenedett, majd azt követően a Beniczky család, Beniczky Sándor birtokába került.

Idősebb korompai Brunszvik Antal, Mária Teréziától kapta a grófi címet és a martonvásári birtokot. Halála után, 1783-ban gyermekei között szétosztották a birtokait. Alsókorompa sorshúzás útján a fiatalabb fiúé, Józsefé (a majdani tárnokmesteré és országbíróé), Martonvásár pedig Antalé lett, ahol később fia Ferenc építette fel a Brunszvik-kastélyt.
1785-ben, amikor a birtok még a Beniczky család birtokában volt, akkor épült meg a kastélynak azon része, amely egy földszintes, barokk kúria volt.

A kastély építése 1783 - 1785 között történt, akkor 11 helyiség volt az egyik szárnyon 6 - 7 helyiség a templomnak a túlsó oldalán. Brunszvik Ferenc az 1820-as években emeletet építtetett a kastélyra és klasszicista stílusban átépítette a kastélyt.

Fia Brunszvik Géza neogót stílusban építtette át a kastélyt, 1872 – 1875 között. Majd 1893-ban eladta a birtokot és egy rövid ideig József főherceg birtokában volt. Ő renoválást hajtott végre, majd négy év múlva 1897-ben eladta a kastélyt Dreher Antal sörgyárosnak, akinek családja 1945-ig birtokolta.

Az épületen az 1920-as években kisebb átalakítások történtek. 1945-ben hadi kórházat rendeztek be az épületben. 1953-tól a Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik. A háborús károk után pedig az 1970-es években Budai Aurél tervei szerint állították helyre.