/ nyomtatás

Pályázat

 

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0670

„Martonvásári óvodában egészségnevelés és szemléletformálás”

 

Óvodánkban mindig kiemelt figyelmet fordítottunk az egészséges életmódra való nevelésre. Az elnyert pályázat révén további lehetőségek kapuja nyílt meg számunkra. 

 

Alaptétel, hogy a gyermekek családból hozott tapasztalataira építünk. Ezek a tapasztalatok sokirányúak, sokrétűek és elsődleges szerepük az óvodáskor végéig megmarad. Az egészséges életmódra nevelés élethosszig tartó folyamatában annak ellenére, hogy az alapvető attitűdök már egész korai gyermekkorban kialakulnak, a szemlélet alakítható, formálható. Különböző mozgásos lehetőségeken keresztül mutattuk meg hogyan lehet az életminőséget javítani, szem előtt tartva a korosztály fő tevékenységét a játékot.  A családokat a gyermekek közvetítésével igyekeztünk megszólítani.

 

 

A program tevékenységei:

 

1.Bajnokság

 

 

A 3-7 éves korú gyermekek legtermészetesebb megnyilvánulási formája a mozgás, amelyen keresztül a legtöbb információhoz juthatnak. Bajnokságot szerveztünk nagycsoportos korú gyermekeinknek, ahol átélhették a siker, a kudarc érzését, a közös célért való együttműködés örömét. A tevékenységek alatt megtanulhatták érzelmeik kezelését, elviselését. A közös örömmel végzett tevékenység közben társas kapcsolataik kiszélesedtek.

 

 

 

2. Klub

 

 

A klub tevékenységek alatt nem csak arra tanítottuk a gyermekeinket, hogy mi hasznos mi káros, hanem készségeket fejlesztettünk ahhoz, hogy képesek legyenek megőrizni és védeni a saját maguk és mások egészségét. Az egészségmegóvással, betegségmegelőzéssel kapcsolatosan megismertettük a betegségek terjedésének módjait, valamint a védekezés lehetőségeit.

 

 

 

3. Túra

 

 

Az óvoda környezetében kirándulást szerveztünk, mely a közvetlen tapasztaláson kívül a gyermekek mozgásigényének kielégítését, mozgásuk fejlesztését is szolgálta. A kirándulást az óvodapedagógus kolléga gondosan megtervezte, a terepet előre bejárta, játékokkal és pihenők kijelölésével készült, hogy az óvodai korosztály életkori sajátosságait figyelembe véve induljanak a túrára. A megfelelő, célszerű és tudatosan irányított, erdei környezetben megvalósuló mozgás pozitívan hatott az anyagcserére és az idegrendszerre. Javította a mozgási rendellenességeket, segítette a helyes testtartás elsajátítását.


A testmozgás iránti igény kialakítását már a gyerekkorban el kell kezdeni, hisz tudjuk, hogy a mozgásnak egészségmegőrző élettani és mentális hatása is van. A közös séta, kirándulás és sporttevékenységek segítettek kialakítani a gyerekekben az igényt a mozgásra, a szabad levegőn tartózkodásra, a fizikai aktivitásra. A pályázat keretében egy kiránduláson vettek részt a gyermekek, de a pályázaton kívül rendszeresen kirándulnak (pl: állatok világnapján, rendszeresen ingyen látogatják a kutatóintézet parkját, családoknál háziállatokat tekintenek meg stb.)

 

 

 

4. Főzőnap

 

 


Pályázati forrásból lehetőségünk nyílt arra, hogy a gyerekekkel, esetenként a szülőkkel együtt könnyű, finom és egészséges ételeket készíthessünk, főként zöldségekből és gyümölcsökből. A gyerekeken keresztül megmutathattuk a szülőknek, hogy téves az a hiedelem, miszerint az egészséges táplálkozás költséges, és időigényes „mulatság”. Az elmúlt közel egy évben – a pályázat ideje alatt - nagyon sok zöldséghez és gyümölcshöz jutottak óvodásaink.

 

 

 

5. Egészségügyi állapotfelmérés

 

 

A szűrés egészséges, vagy magukat egészségesnek gondoló személyek vizsgálatát jelentette, amelynek az volt a célja, hogy egyszerűen elvégezhető, a vizsgált személy számára kellemetlenséget nem okozó, alkalmas módszer segítségével kimutassák a rejtett, tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségeket. Ha a szűrővizsgálat eredménye „negatív” volt, a vizsgált személy megnyugodhatott. Ha az eredmény „pozitív” volt, a szűrővizsgálat időben előbbre hozza a diagnózist és a kezelést. Az időnyerés nagyobb esélyt adhat a súlyosabb következmények elkerülésére, vagy a teljes gyógyulásra, mintha a beteg később, a tünetek és panaszok megjelenése miatt fordult volna orvoshoz.

 

 

 

6. Szakembereink fóruma

 

 

A szakemberek meghívásával, előadásaikkal a szülők látókörének bővítése, felmerült kérdéseik megválaszolása, az egészséges életmódra való felkészítés, felvilágosítás volt a program célja.


A szülők fórumon való részvétele alatt a gyermekek számára mozgásos játékokkal egybekötött foglalkozást tartottunk

 

 

 

7. Tábor

 

 

A tábori élet során figyelmet fordítottunk az egészséges életmód minden elemére: a mozgásra, az egészséges táplálkozásra, a lelki, mentális egészségvédelemre, baleset megelőzésre.


A pályázat lehetőséget teremtett, hogy 20 óvodás korú kisgyermeket elvigyünk nyári táborba. Ez nagy izgalommal töltötte el a szülőket, gyermekeket, óvónőket, hiszen ilyen program még nem volt óvodánkban. A választás Szelidi-tóra esett, ahol 5 felejthetetlen napot töltöttünk el. Hét óvónő vállalta, hogy megszervezi, programokkal tölti meg ezeket a napokat.


Első nap közösen elkészítettük a tábor zászlóját, majd mindenki a saját „ovitábor” pólóját, mely reméljük évek múlva is felidézi a közösen átélt élményeket.


Programjaink között szerepelt:                          

  • Erdei túra a kék moszat ösvényen,
  • Fazekas mesterséggel való ismerkedés, korongozás
  • Lovas kocsis túra Bakodpusztára
  • Búbos kemencében kenyér, lángos sütése
  • Bohóc műsor
  • Bajnokságok, erőpróbák
  • Palánkvár építése a tó partján
  • Fürdőzés
  • Bátorságpróba, éjszakai zseblámpás rókavadászat

 

 

 

8. Egészséghét

 

 

Az egészséghét háromnapos óvodai programot jelentett. A tevékenységek között szerepelt orvosi felmérés, mentős bemutató, bohócműsor, főzőnap, Tengerecki Játszóház, légváron való ugrálási lehetőség.

 

Orvosi felmérés

 

Hallás, látás, bőrgyógyászati és biorezonancia candida orvosi felmérésen lehetett részt venni.

 

Mentő bemutató

 

A mentők munkáját bemutató interaktív foglalkozás, melynek során a gyerekek nem csak a segítők szerepét, munkáját, eszközeit ismerhették meg, hanem a balesetek megelőzésének módját is.

 

Bohócműsor

 

Bohócműsor a vitaminokról, az egészséges életmódról szólt. A nevetés gyógyító erejét, lelki egészségünkre, harmóniánkra tett hatását egy meghívott bohóc műsorával biztosítottuk. A nevetés – gyógyít, mondják a több éve működő alapítványok küldetésnyilatkozataikban. Mint Ranschburg Jenő pszichológus írta, a test és a lélek szorosan összefügg. A bohócműsorokat gyakorta kórházakban, mint terápiás módszert is alkalmazzák, mivel a beteg gyermekek gyógyulásához hozzájárul.

 

Főzőnap

 

A gyerekeken keresztül megmutattuk a szülőknek, hogy hogyan lehet olcsón, gyorsan, óvodásokkal együtt egészséges ételt készíteni, amit a legkisebbek is szívesen elfogyasztanak.

 

Szakértőnk válaszol

 

A szakemberek meghívásával, előadásaikkal a szülők látókörének bővítése, felmerült kérdéseik megválaszolása, az egészséges életmódra való felkészítés, felvilágosítás a program célja. (gyermekorvos, pszichológus, dietetikus)

 

Zenei műsor

 

A Kolompos együttes népzenével kísért előadásában a Furulyás Palkó mesejátékot láthatták a gyerekek a szüleikkel együtt.

Kodály Zoltán azt írta: "- az ének felszabadít, gátlásokból kigyógyít, testi-lelki diszpozíciót javít, munkára kedvet csinál…" ezt a jótékony hatást kívántuk kihasználni.

 

Tengerecki játszóház

 

A Tengerecki Játszóház során a gyerekek kisebb csoportokban, sematikus rajzolt térkép alapján, az óvoda udvarán elrejtett egészség-kincseket kereshettek meg. A kincsek, értékek összegyűjtésével fejthették meg a nagy titkot: az egészséges élet titkát.

 

Felfújható légvárak

 

Az ugráló vár alaposan megmozgatta a kicsiket (és olykor a nagyobbakat is).
 

Miért volt jó az ugráló vár? Az ugráló vár biztonságos és mesés belsejében az örökmozgó, fáradhatatlan gyermekek kedvükre ugrálhattak, játszhattak. Ideális helyet biztosítottak a kicsiknek felgyülemlett energiáik levezetéséhez.