/ nyomtatás

TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

 

 

1.

 

Óvodamúzeum (Óvodatörténeti Gyűjtemény)kulturális örökség

 

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

 

A martonvásári  Óvodamúzeum (Óvodatörténeti Gyűjtemény) hazai és nemzetközi szinten egyedülállóan gyűjti és mutatja be az óvodáztatás történetét. Kiállítása a Martonvásáron élő Brunszvik Teréznek az 1828-ban nyitott, világelsők között létrejött első hazai óvodájától a XX. század második felének napközis óvodájáig mutatja be nemzetközi kitekintéssel a magyar intézményes kisdednevelés történetét. A muzeális intézmény igen jelentős tárgyi, történeti dokumentum, és történeti fényképtárral rendelkezik, melyet egy több mint 5000 kötetes szakkönyvtár egészít ki.

A múzeumot Harcsa Tiborné hozta létre Nyíregyházán, 1995-ben az Óvodamúzeum Martonvásárra  költözött, azóta fenntartója és tulajdonosa Martonvásár Város Önkormányzat.

 

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

 

Az Óvodamúzeumnak az országban egyedülálló gyűjteménye jelentős  művelődéstörténeti értékkel rendelkezik. Évente 11-15.000 látogató keresi fel kiállítását, ezzel Martonvásár turisztikai vonzerejéhez számottevően hozzájárul. Gyűjteménye, szakkönyvtára az óvodatörténet iránt érdeklődő kutatók és felsőoktatási hallgatók megkerülhetetlen kutatóhelye. Az évek során a múzeum által Martonvásár a hazai és külföldi óvodapedagógusok zarándokhelyévé vált.

 

A Martonvásári Települési Értéktár Bizottság 4/2014. számú határozatával  döntött a Települési Értéktárba történő felvételéről.

 

 

 

2.

 

Beethoven Emlékmúzeum – kulturális örökség

 

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:A martonvásári Beethoven Emlékmúzeum Beethoven Magyarországgal és a Brunszvik családdal kialakult szoros kapcsolatát mutatja be. A múzeumot 1958-ban hozták létre a martonvásári Brunszvik kastélyban.

A kezdetek óta többször bővült kiállításban jelenleg négy teremben láthatóak korabeli dokumentumok, tárgyak és enteriőrök. A látogatók a kiállítás megtekintése mellett régebbi martonvásári Beethoven koncerteket követhetnek végig videón.

A múzeum fenntartója az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:A kiállítás évi több mint 10.000 látogatójával nem csak hazai, hanem igen jelentős nemzetközi érdeklődésre tart számot a magyarországi Beethoven kultusz központjaként. Turisztikai jelentősége mellett a város egyik legjelentősebb művelődéstörténeti emlékhelye.

A Martonvásári Települési Értéktár Bizottság 3/2014. számú határozatával döntött a Települési Értéktárba történő felvételéről.