arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Farsang Baienfurtban

Az elmúlt hétvégén, február 7-9. között Varga Ferenc képviselő társammal és fiával ifj. Varga Ferenccel, németországi testvértelepülésünk önkormányzata és a farsangi hagyományokat ápoló Narrenzunft „Henkerhaus” Egyesület meghívására, Baienfurtban jártunk.

A városban 2011 után immár második alkalommal rendezték meg a „Sváb-Alemann Tréfás Emberek Céhe” Szövetségének (Vereinigung Schwäbisch-Alemannischer Narrenzünfte e.V.) találkozóját. Az eseményen 28 egyesület tagjai vettek részt.

Nagy élmény volt testközelből megtapasztalni, miként ápolják és viszik tovább a régi, olykor a középkorig visszanyúló farsangi szokásokat. A településen úton-útfélen az egyes céhekre, egyesületekre jellemző míves maskarákba bújt emberekkel lehetett találkozni.

A városban megállt az élet, a gyerekektől az idősekig mindenki bolondozott, mulatott, szórakozott és próbálta elűzni a telet. Ami sikerült is hiszen verőfényes, szinte tavaszt idéző időjárásban volt részünk.

A vasárnapi felvonulást megelőzte a helyi egyesület tiszteletbeli tagjainak köszöntése, egy rendhagyó szentmise, ahol magát a rendezvényt, a résztvevő embereket áldották meg, valamint az egyes céhek vezetőinek találkozója is.

A záróeseményen mintegy 3000 jelmezbe öltözött farsangozó vonult fel a város főutcáján.

 

Dr. Szabó Tibor
polgármester