arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

Március 15-i városi megemlékezés, valamint martonvásári díjak és kitüntetések átadása

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján közel 150-en gyűltek össze Martonvásár főterén, az Emlékezés terén. A  Szent László Huszáregyesület tagjai ünnepélyesen felvonták Martonvásár Országzászlaját, ezt követően a résztvevők közösen énekelték el a Himnuszt.

Pfiffer Zsuzsanna felkérte a helyi közösségek és intézmények vezetőit, hogy koszorúzzák meg az 1848/49-es hősök tiszteltére állított martonvásári emlékművet. Az esemény kültéri része a Szózat közös eléneklésével zárult, ezután a résztvevőket a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ színháztermébe invitálták.

Ünnepi beszédében Nemes József, a Martonvásári Művészeti Iskola igazgatója és helyi képviselő a néphagyományok megelevenítését hangsúlyozta, amelynek részét kell képeznie a hétköznapjainkban is. A képviselő felkonferálta a „Felvidéktől – Erdélyig” című különleges zenei összeállítás műsorát, amely hűen tükrözte a korabeli magyarság  nemzetiségi sokszínűségét. A több generációt is felölelő zenei formációt a hagyományos magyar népzene ihletett tolmácsolójaként elhíresült Enyedi Ágnes vezette.

A délelőtt második felében került sor az ünnepi soron kívüli képviselő-testületi ülésére, ​​​melynek keretében dr. Szabó Tibor polgármester Martonvásár Város Önkormányzata nevében átadta az idei év díjazottjainak az önkormányzat által alapított elismeréseket és kitüntetéseket.

Martonvásár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a beérkezett lakossági szavazatok alapján a 2019. évben „MARTONVÁSÁR DÍSZPOLGÁRA” címet adományozott Dr. Barnabás Beáta részére, Martonvásár határain túlmutató, kimagasló tudományos és a város hírnevét öregbítő munkássága elismeréseként. A neves kutatónő betegség miatt távolmaradásra kényszerült, így díját Gémesné Juhász Anikó, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja, az Élettudományi Titkárság osztályvezetője vette át.

A város közössége 2019-ben „Pro Urbe – Martonvásár Városáért” címet adományoz Orbánné Molnár Anikó részére, a martonvásári Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium igazgatójaként, az „Együtt-Értük” Alapítvány elnökeként az értelmileg akadályozott gyermekekért évtizedek óta végzett példaértékű, kimagasló szakmai munkája és Martonvásár város hírnevét öregbítő munkássága elismeréseként.

A Képviselő-testület „Martonvásár Jövő Nemzedékéért” kitüntetést adományozott Morberné Balogh Eszter részére, gyermekeink óvodai nevelőjeként és az óvodai alapítvány elnökeként végzett kiváló szakmai és önzetlen munkája elismeréseként.

„Martonvásár Kultúrájáért” kitüntetésben részesült Pázmány Karolina Ágnes, kiemelkedő pedagógiai tevékenységéért, a martonvásári nemzetközi kisgyermek-nevelési konferencia létrejöttéért és a város kulturális életében végzett munkája elismeréseként.

A Képviselő-testület „Martonvásár Jólétéért„ kitüntetést adományozott a Czagler család részére, a martonvásári lakosok egészségéért évtizedeken át végzett áldozatos, kiváló szakmai munkájuk elismeréseként. A díjat Dr. Czagler Károlyné vette át.

A Képviselő-testület 2019. évben „Martonvásár Sportjáért„ kitüntetést adományoz Illés Kálmán részére, a martonvásári kézilabda sikereiért végzett kiváló szakmai, közösségi munkája elismeréseként.

A városvezetés „Martonvásár Szolgálatában„ kitüntetést adományozott Pécsi László rendőr főtörzszászlós részére, a város lakosságának biztonsága érdekében, a bűnmegelőzés, a bűnüldözés területén évtizedek óta végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként.

Az „Év Fiatal Példaképe„ kitüntetést Tóth Máté nyerte el, a népzene iránt tanúsított elkötelezettsége, kitartó munkája, szakmai alázata, önzetlen közösségi szerepvállalása elismeréseként.

A Képviselő-testület „Év Vállalkozója Martonvásáron„ kitüntetést adományozott az Ambach Kft. részére a város gazdasági fejlődése érdekében éveken át végzett példaértékű munkájáért. A díjat Ambachné Bráth Tímea és Ambach Attila vették át.

Szívből gratulálunk az idei év díjazottjainak, akik innentől fogva a korábban méltán kitüntetett és elismert martonvásári polgárok illusztris társaságához csatlakoztak. A díjazottakról az áprilisi Forum Martiniban olvashatnak majd bővebben.