arrow caret

Martonvásár

A grófnők városa, a kisvárosok grófnője

Martonvásár

Kastély, zene, szerelem

Martonvásár

Beethoven és a halhatatlan kedves városa

Martonvásár

tRendi kisváros

Martonvásár

Történelem és kultúra

Martonvásár

Természet és tudomány

Martonvásár

Agroverzum, Beethoven Múzeum, Óvodamúzeum

Martonvásár

Brunszvik kastély és parkja

Martonvásár

A kultúra és a közösségek kisvárosa

„Helyben van a biztonság” - A Marton ÖTE ünnepi beiktatása Martonvásáron

Január elsején új mérföldkőhöz érkezett a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A szervezet a vállalt készenléti idejében önállóan is riasztható Tordas, Martonvásár, Ráckeresztúr, Baracska és Gyúró közigazgatási területére, így a hivatásos tűzoltó egységek nélkül, egyedül is végezhet káresemény-felszámolást. Ennek apropóján rendezett kedd délután ünnepélyes beiktató rendezvényt a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban.

Ünnepi beszédében dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője elmondta, hogy a tavalyi év elején alapított Marton ÖTE rekord gyorsasággal érte el az önálló beavatkozáshoz szükséges szigorú követelményeket.

Hozzátette, hogy az ilyen alulról szerveződő civil alakulatokból alig 50 darab található egész Magyarországon, így jelentős eredménynek számít, hogy a Marton ÖTE több mint félszáz tagból álló szervezete immár 5 településen, mintegy 150 km2 -es területen ~15 000 lakos (+ az átutazók) biztonságát tudja szolgálni.

A dandártábornok kiemelte, hogy megalakulása óta a Marton ÖTE több, mint hatvanszor vonult ki különféle helyi balesetekhez és káreseményekhez, 2019. január 1-től pedig már öt alkalommal riasztották a gyors beavatkozású egységeinket. Balesetek esetén kritikus a mihamarábbi beavatkozás, így a hivatásos tűzoltóknál 5-10 perccel korábban a helyszínre érkező Marton ÖTE jelenléte emberéletek megmentését és jelentős anyagi károk megelőzését szolgálja – mondta dr. Bérczi László.

„Úgy szeretnénk élni, hogy gyermekeink és unokáink is biztonságban legyenek. Büszkék vagyunk rá, hogy ennek eleget tudunk tenni, büszkék vagyunk a martonvásári önkéntes tűzoltó-csapatunkra” – mondta dr. Szabó Tibor polgármester. Aláhúzta, hogy a helyi hagyományokból építkező, példás partnerségi összefogással létrejött Marton ÖTE tevékenységét a továbbiakban is szavatolni kell, ezért Martonvásár Város Önkormányzata a jövőben is prioritásának tekinti a szervezet eredményes működését.

Pimper László, a Marton ÖTE alapítója és elnöke megköszönte a Katasztrófavédelem, a vállalkozások, az érintett önkormányzatok és a magánemberek anyagi támogatásait. Megígérte, hogy az egyesület évről évre magasabb színvonalú szolgáltatást fog nyújtani az önkéntes tűzoltó-csapatunk rutinjának és eszközeinek bővülésével.

Az ünnepélyes beiktatást a Százszorszép Táncegyüttes és a Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola közös műsora követte, majd közös koccintás és  álló fogadás várta a rendezvény résztvevőit.